Turske snage potvrdile ubojstvo 54 kurdska pobunjenika

Pucnjava je odjekivala u okolici gradova Silopija i Cizre na jugoistoku Turske u petak ujutro, rekli su svjedoci, a državni mediji objavili da su turske sigurnosne snage ubile 54 kurdska pobunjenika u tri dana borbi.

Prema procjenama udvostručen je broj žrtava u posljednja 24 sata nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan rekao u četvrtak da će borci Kurdske radničke stranke (PKK) biti “uništeni”. Dvogodišnje primirje između PKK-a i Ankare prekinuto je u srpnju, mirovni pregovori su ušutkani i obnovljen je sukob u kojemu je u tri desetljeća uništen uglavnom kurdski jugoistok a ubijeno više od 40.000 ljudi.

Državna agencija Anadolija objavila je da su sigurnosne snage bile u potrazi za pobunjenicima u gradovima pored sirijske i iračke granice, koja se odvijala za vrijeme policijskog sata u ponedjeljak prije operacije za koje su mediji rekli da je uključeno 10.000 policajaca i tenkovi.

Tradicionalno aktivna u unutrašnjosti PKK je pomaknula fokus zadnjih godina na gradove na jugoistoku. Ankara je odgovorila slamanjem otpora. U najvećem gradu u toj regiji Diyarbakiru vlasnici su zatvorili trgovine u znak prosvjeda protiv operacija koje su bile također izvođene i u gradskoj povijesnoj četvrti Sur. Mirovni pregovori između zatvorenoga čelnika PKK-a Abdullaha Ocalana i vlasti prestali su početkom godine. Turska, Ujedinjeni narodi i Europska unija Tursku radničku stranku smatraju terorističkom skupinom.

You may also like

0 comments