Turska želi istraživati naftu uz obale Cipra

Zapadni saveznici zabrinuti
Europska unija i SAD izrazili su duboku zabrinutost zbog najave Turske da će pokrenuti aktivnosti traganja za naftom i plinom na području koje je Cipar proglasio ekskluzivnim ekonomskim pojasom.

Turski brod za seizmička istraživanja ‘Barbaros Hayrettin Pasa’ isplovio je po nalogu Ankare u listopadu prošle godine, smjestivši se u blizini turske pokrajine Anadolije a u veljači ove godine turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio da će Turska uskoro krenuti s aktivnostima bušenja u blizini Cipra.

U subotu je turski ministar vanjskih poslova tijekom posjeta sjevernom dijelu Cipra izjavio da ‘Barbaros Hayrettin Pasa’ nastavlja s radom na tom području. “Provest ćemo bušenje na područjima turskog kontinentalnog pojasa i počinjemo s bušenja na točkama koje je utvrdio ‘Barbaros Hayrettin Pasa’”, kazao je Cavusoglu.

Brod se prema podacima tvrtke za praćenje kretanja brodarske flote Refinitiv Eikon danas nalazi 70 kilometara od zapadne obale Cipra. Sjeverni dio Cipra s većinskim turskim stanovništvom odcijepio se od ostatka zemlje i ima podršku Turske. Otok je podijeljen 1974. godine pri čemu je grčki dio s vladom u Nikoziji 2004. primljen u Europsku uniju.

I Turska i Cipar polažu pravo na traganje za naftom i plinom u istočnom Mediteranu, regiji za koju se smatra da je bogata prirodnim plinom. Ciparsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu turske aktivnosti bušenja na području koje je Nikozija proglasila ekskluzivnim ekonomskim pojasom. „Provokativna akcija Turske predstavlja besramno kršenje suverenih prava Cipra”, poručili su u subotu iz ciparskog ministarstva vanjskih poslova.

Povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izrazila je “duboku zabrinutost” zbog turskih namjera. “Hitno pozivamo Tursku da bude suzdržana, poštuje suverena prava Cipra u njegovom ekskluzivnom ekonomskom pojasnu i suzdrži se od nezakonitih radnji na koje će Europska unija odgovoriti primjereno i u punoj solidarnosti sa Ciprom”, kazala je Mogherini u subotu.

Sličnu poruku Turskoj uputile su i Sjedinjene Države. “SAD je duboko zabrinut zbog najavljene turske namjere da započne s bušenjem na moru u području koje Cipar naziva svojim ekskluzivnim ekonomskim pojasom”, izjavila je u nedjelju glasnogovornica američkog ministarstva vanjskih poslova Morgan Ortagus.

“Taj je korak jako provokativan i uključuje rizik podizanja tenzija u regiji. Pozivamo turske vlasti da zaustave te aktivnosti i ohrabrujemo sve strane da budu suzdržane”, dodala je Ortagus. Nove napetosti između Turske i SAD-a mogle bi dodatno opteretiti odnose dvije države, zategnute, između ostalog, zbog turskih vojnih operacija u Siriji i planirane nabave ruskih proturaketnih sustava.

You may also like