Home Geopolitika Turska vojska ušla na teritorij Iraka

Turska vojska ušla na teritorij Iraka

by admin

Turska je u utorak potvrdila da su njezine snage nakratko ušle na irački teritorij, radi operacije pronalaženja kurdskih pobunjenika. Turske kopnene snage ušle su iz jugoistočne Turske u sjeverni Irak, gdje Radnička stranka Kurdistana ima svoje baze, objavio je turski CNN. Bio je to turski odgovor na napad u kojem je poginulo 16 turskih vojnika u nedjelju u Daglici, na krajnjem jugoistoku Turske. Turska vlada obećala je iskorijeniti PKK dan nakon tog napada na oružane snage, najsmrtonosnijeg unazad više godina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u utorak da neće prepustiti zemlju teroristima. “Nismo prepustili i nećemo prepustiti ovu zemlju trojici ili petorici terorista”, rekao je Erdogan u govoru snimljenom u Ankari. Tursko zrakoplovstvo masovnim je napadima noću na utorak tuklo glavne baze kurdskih pobunjenika PKK-a na sjeveru Iraka i ubilo do 40 boraca, dok je PKK ubio deset policajaca eksplozivom u Igdiru na istoku Turske, prenose mediji o novoj eskalaciji sukoba između turskih snaga i kurdskih pobunjenika.

Više od 50 turskih vojnih aviona masovno je bombardiralo tijekom šest sati 20 ciljeva Radničke stranke Kurdistana, usmrtivši “između 35 i 40 terorista”, objavila je agencija. Među ciljevima bila je i “skupina od 20 do 25 terorista koji su bježali iz Turske i sklanjali se u svoje baze”, navodi agencija. PKK se već tri desetljeća bori protiv turskih vlasti za veću kurdsku autonomiju i na popisu je terorističkih organizacija u Europi i Sjedinjenim Državama.

Porast nasilja između turskih sigurnosnih snaga i PKK-a uništio je mirovni proces koji je predsjednik Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom 2012., kako bi se okončala pobuna i sukobi s više od 40.000 poginulih. Dvije strane se međusobno optužuju za propast prekida vatre u srpnju čime su uništeni izgledi za postizanje trajnog prekida sukoba.

Related Posts