Turska učestalo provodi racije u protuvladinim medijima

Turska policija provela je u srijedu raciju u uredima medijske grupacije Ipek, kritične prema predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Racija je provedena zbog optužbi za nepravilosti u financijskom poslovanju Ipeka, holding tvrtke povezane s pristašama turskog propovjednika Fethullaha Gulena, koji je u egzilu u Sjedinjenim Državama.

Policija je upotrijebila suzavac i uhitila je više novinara. Cilj racije je Televizija Bugun, mala televizijska mreža koja nastavlja program uživo unatoč okupljenom mnoštvu policajaca oko njezina sjedišta. Gulen je nekad bio blizak saveznik Erdoganu no njih su se dvojica razdvojila zadnjih godina i sada su glavni suparnici.

U Turskoj će se 1. studenog održati prijevremeni izbori, drugi parlamentarni izbori ove godine nakon što glasanjem u lipnju ni jedna stranka nije dobila većinu u parlamentu. Sve tri glavne oporbene stranke dale su potporu Televiziji Bugun, unatoč tome što se prije nisu slagale s uređivačkom politikom, koja je bila nacionalistički orijentirana. “Kad građani imaju ograničen raspon točki gledišta, posebice prije izbora, treba se zabrinuti”, poručuje u ponedjeljak preko twittera američko veleposlanstvo, usred kažnjavanja Ipeka. Holding tvrtka optužena je za nepravilnosti u novčanom poslovanju.

You may also like