Turska spreman primiti još migranata iz Grčke

Turska je spremna primiti još 200 migranata deportiranih s grčkih otoka u srijedu, izjavio je visoki vladin dužnosnik dok se nastavlja provedba sporazuma EU-Turska čija je svrha zaustaviti priljev migranata u Europu.

Prva skupina od 202 migranta, većinom Pakistanaca i Afganistanaca, vraćena je brodovima u Tursku u ponedjeljak u okviru sporazuma prema kojem će Ankara preuzeti sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno uđu u Grčku.

Zauzvrat će Europska unija primiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi Ankaru novcem, bezviznim režimom i napretkom u pregovorima za članstvo u EU. “Ovaj dogovor će spriječiti da se Egejsko more pretvori u groblje za migrante”, izjavio je turski premijert Ahmet Davutoglu u parlamentu. Sporazum su kritizirale agencije za izbjeglice i aktivisti za ljudska prava koji su ga nazvali nehumanim, doveli u pitanje njegovu legalnost i ustvrdili da Turska nije sigurna zemlja za izbjeglice.

Nekoliko desetaka migranata, koji se nalaze u logoru na grčkom otoku Lezbosu, prosvjedovalo je iza žičane ograde u utorak i uzvikivalo “Mi želimo slobodu!”. Oni su među tisućama izbjeglica i migranata koji su došli iz Turske na Lezbos od 20. ožujka i koji su smješteni u taj zatvoreni logor dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azilom nakon čega će moći ostati ili će biti vraćeni u skladu sa sporazumom.

Prva skupina povratnika iz Grčke prevezena je brodovima s otoka Lezbosa i Hiosa u turski obalni grad Dikili u ponedjeljak. “Sutra ćemo ponovno preuzimati ljude preko Dikilija. Primit ćemo dvjestotinjak migranata”, rekao je dužnosnik turske vlade koji je želio ostati anoniman jer taj plan još nije javno objavljen.

You may also like