TURSKA PRITVORILA JOŠ 115 OSOBA U IZVANREDNOM STANJU

Turske vlasti naredile su pritvaranje 127 osoba pod sumnjom za povezanost s pokušajem vojnog udara prije godinu dana te je njih 115 već u pritvoru, objavila je u ponedjeljak državna novinska agencija Anadolija.

Anadolija navodi da je 115 osoba, među kojima su poslovni ljudi, primalje, novinari, dosad pritvoreno u operacijama u pokrajini Tekirdag na sjeverozapadu zemlje te da policija traži preostale osumnjičene.

Pretpostavlja se da su osumnjičeni korisnici ByLocka, aplikacije za šifrirane poruke za koju vlasti kažu da ju koristi mreža klerika Fethullaha Gulena, kojega Ankara optužuje za organizaciju puča, navodi agencija.

Gulen opovrgava upletenost u pokušaj vojnog preuzimanja vlasti.

Nakon pokušaja puča oko 150. 000 ljudi dobilo je otkaz ili je suspendirano s posla u državnim službama i privatnom sektoru, a više od 50.000 pritvoreno je zbog navodne povezanosti s pučem. Zbog toga su reagirali zapadni saveznici Turske i skupine za ljudska prava koji upozoravaju da turski predsjednik Tayyip Erdogan koristi puč kao izgovor da suzbije neistomišljenike.

Vlasti međutim kažu da su mjere uvedene za vrijeme izvanrednog stanja nakon pokušaja udara potrebne zbog težine prijetnje s kojima su suočeni i u ponedjeljak će razmotriti produljenje izvanrednog stanja.

You may also like