Turska povukla veleposlanika iz Austrije

Turska je u srijedu povukla veleposlanika iz Austrije nakon što su zastupnici te države proglasili masakr Armenaca u posljednjim godinama Osmanskog carstva genocidom.

Austrijski parlamentarci u utorak su objavili deklaraciju kojom se taj masakr naziva genocidom. “Očigledno je da će ta deklaracija austrijskog parlamenta ostaviti trajne mrlje na tursko-austrijskom prijateljstvu”, napisalo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. “Treba znati da Turska i turski narod neće zaboraviti takvo vrijeđanje njezine povijesti”.

Ministarstvo je objavilo kako se čini da je Austrija “postala žrtvom napora nekih krugova koji su odlučni manipulirati percepcijama” dok istodobno ignorira turske humanitarne inicijative.

Ministarstvo također smatra uvredljivim što deklaracija ne spominje istovremena stradanja muslimana. Austrijski parlament nije izglasao formalnu rezoluciju ali je šest odbora zajednički objavilo taj tekst. Nekoliko europskih zemalja, Europski parlament, Kanada i zemlje Latinske Amerike taj zločin smatraju genocidom. Pokolj Armenaca zbio se 1915. i 1916. Između 200.000 i 1,5 milijuna ljudi izgubilo je život, ovisno o izvorima podataka. (Agencije)