Home Geopolitika Turska pooštrila uvjete za ulazak Iračana

Turska pooštrila uvjete za ulazak Iračana

by Agencije

Turska je u subotu objavila da pooštrava uvjete za ulazak državljana susjednog Iraka na svoj teritorij kako bi se uspješnije borila protiv ilegalnog useljavanja, što Europa od nje zahtijeva već nekoliko tjedana.

Sve dosad Iračani su mogli boraviti u Turskoj trideset dana samo uz žig koji bi dobili na graničnom prijelazu. Po novim propisima koje je objavilo tursko ministarstvo vanjskih poslova, taj je sustav ukinut. Odsad se samo Iračani s vizom ili s dozvolom boravka koju su izdali neka zemlja schengenskog prostora, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Irska, mogu koristiti pojednostavljenom ulaznom procedurom.

Svi ostali moraju podnijeti zahtjev za vizu u propisanom obliku, što je puno složenije. “Ove promjene su dio odlučne borbe koju naša zemlja vodi protiv ilegalne imigracije”, rekao je glasnogovornik turske diplomacije Tanju Bilgic u priopćenju.

Ne zna se kada će se taj novi sustav početi primjenjivati. Turska je jedno od glavnih polazišta za migrante koji se žele nastaniti u Europskoj uniji. Primila je oko 2,7 milijuna Sirijaca i oko 300.000 Iračana koji su napustili zemlju zbog rata. Bruxelles već tjednima čini jak pritisak na Ankaru kako bi znatno smanjila priljev migranata u Europu.

Related Posts