Home Geopolitika Turska policija spriječava ulazak izbjeglica u Tursku

Turska policija spriječava ulazak izbjeglica u Tursku

by Agencije

Stotine migranata, većinom sirijskih izbjeglica, provele su noć na otvorenom nedaleko od turske granice s Grčkom nakon što ih je policija zaustavila u pokušaju da je prijeđu i uđu u Europsku uniju.

Gomile smeća i šatora nalazile su se u srijedu ujutro uzduž ceste nedaleko od grada Edirnea, udaljenog od graničnog prijelaza oko sedamnaest kilometara. Policija je spriječila migrante da nastave svoje putovanje.  Snage sigurnosti u utorak su nakratko postavile zapreke kako bi zaustavile napredovanje stotina ljudi koji su željeli ući u Grčku, a zaustavljeni su i autobusi iz Istanbula do Edirnea.

Nakon što su proveli hladnu noć na otvorenom, neke obitelji uputile su se natrag u Istanbul, ali su mnogi ostali uporni u tome da nađu način da prijeđu granicu pod svaku cijenu. U Turskoj se nalazi više od dva milijuna Sirijaca i Iračana, što je najveća izbjeglička populacija na svijetu, ali oni zbog nedostatka radnih mjesta te nade u bolji život u Europi sve više pokušavaju ilegalno prijeći granicu kako bi se dokopali EU-a.
Dok se Ankara bori da izađe na kraj s humanitarnom krizom, frustrirana zbog nedostatka potpore europskih partnera, strahuje se da bi dužnosnici mogli zažmiriti na izbjeglice koje pokušavaju napustiti Tursku. b Turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovno je okrivio za izbjegličku krizu svog negdašnjeg saveznika, a sada neprijatelja – sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. “Ne možemo više sjediti i gledati tijela žena i djece izbačena na obale Sredozemnog i Egejskog mora”, rekao je on u svom govoru u Ankari. “Rješenje ove krize nalazi se u rušenju tiranskog režima u Siriji”, kazao je on. Migranti su se posljednjih dana orijentirali na turske kopnene granice zbog sve većeg broja mrtvih na morskim rutama prema Europi.

Related Posts