Home Politika Turska počela pritvarati kurdske političare

Turska počela pritvarati kurdske političare

by admin

Turski je sud u nedjelju odredio pritvor za čelnike nekolicine gradova s kurdskom većinom na jugoistoku zemlje, optužene da su pokušali uništiti nacionalno jedinstvo i da su pozivali na neovisnost regije, prema službenoj agenciji Anadoliji.

Među visokim dužnosnicima u pritvoru do presude bit će čelnici gradova Sura, Silvana i Hakkarija. Tursko pravosuđe ih optužuje za pokušaj uništenja državnog jedinstva i cjelovitosti zemlje. Nije objavljen datum procesa. Svi pritvoreni gradonačelnici su izabrani kao članovi Stranke za mir i demokraciju, bliske prokurdskom HDP-u, koja je ostvarila povijesni uspjeh na parlamentarnim izborima 7. lipnja i osvojila 13 posto glasova.

U brojnim turskim zajednicama s kurdskom većinom odgovorna mjesta zajedno obnašaju po jedan muškarac i jedna žena. Mjesni mediji pišu da se radi o preventivnim uhićenjima prošlog tjedna u sklopu istrage o skupštinama za koje se sumnja da su proglasila neovisnost u okruzima Silopi i Cizre, u pokrajini Sirna, te da više ne priznaju turske institucije.

Od početka “rata protiv terorizma” koji je pokrenula Ankara, 56 pripadnika turskih snaga sigurnosti je poginulo u napadima za koje su odgovornost preuzeli ili su pripisani kurdskom PKK-u, čijih je 812 pripadnika ubijeno, prema posljednjim podacima turske vojske. Turska je 24. srpnja pokrenula vojnu ofenzivu nakon samoubilačkog napada u Surucu, usmjerenog uglavnom na PKK, koji je odvratio prekidom primirja na snazi u Ankari od 2013.

Related Posts