Turska planira proširiti sigurnu zonu u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da su turske snage očistile na sjeveru Sirije površinu od gotovo 900 kilometara četvornih od džihadista Islamske države te da bi sigurna zona mogla biti proširena na 5000 kilometara četvornih ako se vojna operacija nastavi dalje na jug, u trenutku kad se primirje koje su dogovorili SAD i Rusija gotovo raspalo.

Turska je 24. kolovoza pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije, poslavši tenkove i specijalne snage da pomognu oporbenim snagama u progonu Islamske države i kurdskih milicija sa svoje granice. Do sada su od militanta Islamske države očišćene regije Džarablus i Al Rai, rekao je Erdogan, dodajući da će turske snage sada nastaviti dalje prema Al Babu.

Uporište Islamske države Al Bab nalazi se 30 kilometara od Al Raija na turskoj granici i u pokrajini Alep koja je glavna linija bojišnice. “Područje površine 900 kilometara četvornih već je očišćeno od terorističkih elemenata Islamske države. Sada se ide na jug”, rekao je Erdogan, govoreći o operaciji “Štit Eufrata”.

Dodao je da bi sigurna zona “mogla biti proširena na 5000 kilometara četvornih”. Erdogan smatra da bi uspostava sigurnosne zone na sjeveru Sirije, uz zonu zabrane letenja, mogla ublažiti izbjegličku krizu. Stotine izbjeglica vratile su se ovaj mjesec u Džarablus uz potporu Ankare.

Erdogan je to kazao prije odlaska u New York gdje će govoriti na Općoj skupštini UN-a, u kojem će spomenuti rat u Siriji. U međuvremenu, primirje koje su dogovorili SAD i Rusija na rubu je raspada. Jedan vođa pobunjenika rekao je u ponedjeljak da se primirje praktički raspalo, upozorivši da pobunjenici planiraju otvoreni nastavak sukoba.

Situacija je bila posebno napeta tijekom vikenda kada su, kako tvrdi Rusija, zrakoplovi američke koalicije ubili više od 60 sirijskih vojnika na istoku Sirije. Riječ je o drugom primirju koje su ove godine dogovorili SAD i Rusija u nadi da će omogućiti postizanje političkog rješenja sukoba, koji je ušao u šestu godinu i odnio 300.000 žrtava, a raselio milijune i milijune otjerao u izbjeglištvo.

0 comments