Turska opovrgava da je zaustavila operaciju NaTO-a

Turska kategorično opovrgava da odgađa početak misije brodova NATO-a koji bi trebali smanjiti priljev migranata između njezinih obala i susjedne Grčke, kao što tvrde europski diplomatski izvori. “Turska je tvorac tog prijedloga. Tvrdnja da se ona protivi svojoj ideji nije ni logična, ni suvisla”, reagirao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Tanju Bilgic na tjednoj konferenciji za novinare.

“Optužbe prema kojima Turska sprečava tu misiju su apsurdne i nerealne”, inzistirao je. Na prijedlog Njemačke i Turske, 28 ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza je prošlog mjeseca dalo zeleno svjetlo za misiju nadzora turskih morskih granica u Egejskom moru, glavnom graničnom prijelazu za stotine tisuća migranata koji dolaze na europsko tlo posljednjih godinu dana.

Još nije počela ta prva operacija NATO-a, koji je dosad odbijao izravno sudjelovati u najtežoj migranskoj krizi u Europi od 1945. godine. Unatoč zahtjevima njemačkog zapovjedništva da se NATO-ovi brodovi rasporede u Egejskom moru, Turci su ovog vikenda odbili da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode, naveo je jedan diplomatski izvor, prenijela je agencija France presse.

To je potvrdio i jedan drugi diplomatski izvor. Turske vlasti su tražile da njemački zapovjednik, kontraadmiral Joerg Klein, ode u Ankaru kako bi se odredilo područje u kojem se može rasporediti pomorska jedinica, precizirao je diplomatski izvor.

U srijedu je jedan glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane rekao da te informacije nisu točne. “U utorak su u Ankari počeli razgovori predstavnika NATO-a i pomorskog zapovjedništva s jedne strane i turske vojske s druge strane, precizira taj glasnogovornik. “Pripreme napreduju i vjerojatno će završiti sljedećih dana”, dodao je. Pitanje područja operacija je vrlo osjetljivo zbog odnosa Grčke i Turske koje se desetljećima prepiru glede suvereniteta.

You may also like