Turska okuplja koaliciju za intervenciju u Siriji

Turska poziva saveznike da pokrenu zajedničku kopnenu operaciju u Siriji jer je vojska sirijskog režima, potpomognuta ruskim zračnim udarima, nadomak njezinoj granici i ako bi se takav scenarij ostvario bio bi to izravan sukob NATO-a i Rusije.

Velika zajednička kopnena operacija turskih partnera, među njima i Sjedinjenih Država, još je neizgledna. “Želimo kopnenu operaciju. Postoji konsenzus, Turska će u njoj sudjelovati. Bez kopnene operacije nemoguće je dobiti ovaj rat”, rekao je u Istanbulu novinarima turski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.  Dodao je da “Turska neće sama pokrenuti jednostranu kopnenu operaciju… Razgovaramo o tome sa saveznicima”.  Službeni Washington isključio je veliku ofenzivu.

No zahtjevi da se ta operacija pokrene pokazuje da je brzo rusko napredovanje zadnjih tjedana promijenilo sukob u koji su se uključile regionalne i svjetske sile.  Ofenziva predsjednika Bašara al-Asada potpomognuta ruskim zračnim udarima i proiranskom šijitskom milicijom, dovela je sirijsku vojsku 25 kilometara do turske granice.

Nadalje, kurdski borci koje Turska smatra neprijateljskim pobunjenicima, iskoristili su ofenzivu da zauzmu područja koja su dotad držale druge pobunjeničke skupine.  Takav razvoj događaja povećao je opasnost od vojnog sukoba između Rusije i Turske.  Turska je u ponedjeljak optužila Rusiju za “očit ratni zločin”, tvrdeći da je Rusija svjesno gađala civilne mete nakon što su rakete pale na bolnice i škole i ubile 50 ljudi, a Moskva je te optužbe oštro odbacila.

Svjetske sile su u na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu prošli tjedan dogovorile stanku u borbama i dostavu humanitarne pomoći, no to može početi tek krajem tjedna, a potpis na dogovor moraju staviti i zaraćene sirijske strane.  U međuvremenu, Damask tvrdi da je njegov cilj ponovno zauzeti Alep, drugi najveći sirijski grad i zatvoriti granice s Turskom koja je, tvrdi Damask, služila kao glavna ruta opskrbe za pobunjenike.

You may also like