Turska neće tražiti nove zahtjeve na summitu

Turska ne namjerava iznijeti nove zahtjeve na sastanku s čelnicima EU-a posvećenom migrantskoj krizi a smatra da će dogovor biti teško finalizirati, ali ne i nemoguće, rekao je u četvrtak za Reuters jedan visoki turski dužnosnik.

Ako EU iznese nove prijedloge, Turska će ih razmotriti, kazao je dužnosnik dodajući da se državama ne bi smjelo dopustiti da blokiraju napredak. “Bit će teško postići rezultate na ovom summitu, ali ne i nemoguće. Razlog je taj što ima previše čimbenika na strani EU-a”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. “Nekim zemljama se ne bi smjelo dopustiti da blokiraju napredak”, rekao je on odgovarajući na pitanje otežava li spor između Ankare i Cipra postizanje dogovora.

Čelnici EU-a sastaju se u Bruxellesu u četvrtak poslijepodne kako bi se usuglasilili oko dogovora koji će ponuditi Turskoj dan kasnije. Po njemu, Turska bi se obvezala zaustaviti migrante na putu prema Europi, a zauzvrat bi  dobila europsku pomoć i druge ustupke. Za petak je predviđen doručak s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na kojemu bi se, prema očekivanja predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, trebao finalizirati sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odigrala važnu ulogu u pregovorima s Turskom, rekla je da će sporazum između EU-a i Turske biti “prva šansa” da se pronađe zajedničko rješenje za migrantsku krizu. Jasno je dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela kako bi pridobila Ankaru. “Cilj je jasan: sporazum koji je prihvatljiv za 28 članica EU kao i za naše turske partnere”, rekao je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

EU, koja se osjeća ‘pretovarena’ s više od 1,2 tražitelja azila u 2015., mjesecima pokušava privoljeti Tursku da surađuje tako što će zaustaviti priljev migranata. Na summitu 7. ožujka Ankara je izrazila spremnost preuzeti sve nove migrante koji iz Turske isplovljavaju u Grčku, uključujući one koji traže azil. No popis problema koje treba riješiti je dug, a prioritet je poštivati europsko i međunarodno pravo, rekao je Tusk.

Međutim, Ujedinjeni narodi upozorili su da je protuzakonito “kolektivno i arbitrarno protjerivanje svih migranata” prema Turskoj. Europska komisija je ustvrdila da će poštivati međunarodno i europsko pravo te da će pojedinačno razmotriti svaki zahtjev. Turska bi zauzvrat dobila ustupke: liberalizaciju viznog režima za svoje građane i ubrzanje pregovora o pristupanju EU-u, koje  godinama blokira Cipar, a takvim se prijedlozima protive pojedine članice.

Francuska, koja ima rezerve prema ukidanju viza za Turke pri ulasku u Schengensku zonu, upozorava da tu neće biti nikakvih gledanja kroz prste kad je riječ o kriterijima koje Turska mora ispuntii. Austrija smatra da se autoritarnom islamsko-konzervativnom turskom režimu daju općenito preveliki ustupci, a  Mađarska premijera Viktora Orbana protivi se raspoređivanju tražitelja azila u EU.

Potencijalno je najeksplozivnije pitanje kako će turski premijer odgovoriti na nejasnu ponudu Bruxellesa da s Ankarom otvori nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU koji se odugovlače godinama.  Neka od tih poglavlja blokira Cipar  s kojim je Turska desetljećima u zavadi i odbija Cipru jamčiti jednak status kao i drugim članicama EU-a glede pristupa turskim morskim i zračnim lukama. Turski predsjednik Nicos Anastasiades spreman je povući veto na pregovore o nekim poglavljima ako Turska prizna Cipar. Turska opet želi od Cipra ustupke za Sjeverni Cipar na kojem živi turska zajednica.

You may also like