Turska ne razmatra slanje vojske u Siriju

Turski ministar obrane Ismet Yilmaz zanijekao je izvješća da su neki turski vojnici ušli u Siriju tijekom vikenda i kazao je da Ankara ne razmatra slanje vojske u susjednu državu, prenosi državna agencija Anadolija u ponedjeljak.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarnog odbora o tvrdnjama sirijskog ministarstva vanjskih poslova u pismu Vijeću sigurnosti UN-a da su turski vojnici ušli u Siriju Yilmaz je odgovorio: “To nije točno… Ne razmišlja se o slanju turskih vojnika u Siriju”.

Sirijska vlada napisala je kako se vjeruje da su turske snage među 100 vojnika koji su u subotu ušli u Siriju na pick-up vozilima opremljenima mitraljezima u okviru operacije opskrbe pobunjenika koji se bore protiv Damaska.

Tijekom vikenda turske snage granatirale su položaje sirijskih Kurda nakon što su one zauzele zračnu bazu sjeverno od Alepa. Premijer Ahmet Davutoglu zatražio je da se povuku iz toga područja koje su otele sirijskim pobunjenicima.

Yilmaz je zanijekao i izvješća da je saudijski vojni zrakoplov sletio u tursku bazu Incirlik radi borbe protiv militanata Islamske države no dodao je da je postignut dogovor da Saudijci pošalju svoja četiri zrakoplova F-16.

Turski je vojnik ubijen u nedjelju navečer nakon sukoba turskih snaga sigurnosti sa skupinom koja je pokušala ilegalno prijeći u Tursku iz Sirije. Prema turskoj vojci koja je o slučaju izvijestila u ponedjeljak do sukoba je došlo u pokrajini Hataj. Turska vojska redovito uhićuje osobe koje pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

You may also like

0 comments