Turska ne pristaje na odgodu liberalizacije viznog režima

Odgoda liberalizacije viznog režima s EU-om do kraja godine ne dolazi u obzir, poručio je u utorak glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dodajući da još treba riješiti neka manje važna pitanja.

Ibrahim Kalin rekao je za televizijsku postaju NTV kako vjeruje da će preostala neriješena pitanja uskoro biti riješena.Njemački list Welt am Sonntag objavio je u nedjelju da je Turska spremna pristati na odgodu uvođenja novih viznih pravila do kraja godine umjesto u listopadu.

Glasnogovornik je također kazao da svjetske sile na sastanku G20 u Kini nisu posve odbacile tursku zamisao uspostave sigurne zone u Siriji, ali nisu ni pokazale jasnu volju da provedu taj plan.

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska kazali su u utorak za Reuters da je za uspostavu sigurne zone potreban dogovor Sjedinjenih Država, Turske i Rusije.

Ahmed Osman iz skupine Sultan Murad rekao je da bi se ta zona protezala između gradova Jarablus i Azaz. Također je rekao da će pobunjenici uskoro biti prisiljeni sukobiti se s kurdskim milicijama jer se oni nisu povukli kako su tražili SAD i Turska.

Turska vojska pokrenula je prošli mjesec vojnu akciju u sjevernoj Siriji s ciljem da protjera Islamsku državu iz njezina posljednjeg uporišta na granici i spriječi širenje kurdskih milicija koje Ankara smatra prijetnjom.

Kalin je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin službenoj Ankari izrazio punu potporu u njezinoj operaciji u Džarablusu i čišćenju granica od pripadnika Islamske države.

Turska, velik sponzor pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, već dugo zagovara uspostavu sigurne zone u Siriji u kojoj ne bi bilo sukoba, smatrajući da bi to pomoglo u zaustavljanju izbjegličkog vala iz Sirije.

Kalin je također kazao da Erdogan predlaže da se proglasi početni 48-satni prekid vatre u Alepu koji bi se produljio na Kurban-bajram, koji počinje 11. rujna.

You may also like

0 comments