Turska nakon izbora ulazi u novo političko doba

Turska u ponedjeljak ulazi u novo političko doba pošto je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) nakon 13 godina izgubila apsolutnu većinu, a kurdska Stranka narodne demokracije (HDP) prvi put ušla u parlament. Rezultati nedjeljnih izbora velik su udarac predsjedniku države Recepu Tayyipu Erdoganu, osnivaču AKP-a, koji je aktivno sudjelovao u kampanji zagovarajući uvođenje predsjedničkog sustava.

O toga neće biti ništa jer je AKP osvojio 40,8 posto glasova ili samo 258 od 550 zastupničkih mandata. Za apsolutnu većinu, koju je imala dosad, stranci je trebalo 276 mandata, a za željenu dvotrećinsku 330 zastupnika. To nije spriječilo premijera Ahmeta Davotuglua, koji je formalno preuzeo stranku pošto je Erdogan izabran za predsjednika, da proglasi “pobjedu” na izborima. AKP će sada biti prisiljen na koalicijske pregovore, a nije nemoguće da se Turci uskoro opet nađu na biralištima na prijevremenim izborima.

HDP je osvojio impresivnih 13 posto glasova i dobio 70 mandata. Uoči izbora mnogo se nagađalo hoće li ta prokurdska stranka uspjeti preći izborni prag od visokih 10 posto. Kako bi to ostvarila, stranka se predstavila kao liberalna, lijeva, sa snažnom agendom poštivanja manjinskih i ženskih prava, čime je evidentno dobila povjerenje glasača i izvan kurdske biračke baze. U najvećem gradu s kurdskim stanovništvom Diyarbakiru slavilo se do dugo u noć nakon objave izbornih rezultata, na ulicama se pjevalo i plesalo, nad gradom je bio vatromet.

Čelnik HDP-a Selahattin Demirtas izjavio je da koalicija s AKP-om ne dolazi u obzir. “Rasprave o predsjedničkom sustavu i diktaturi u završene”, rekao je nakon izbora. “Danas u Turskoj počinje demokracija”, dodao je jedan oduševljeni pristaša HDP-a na ulicama Diyarbakira. Kurdi, koji se dugo žale na sustavnu diskriminaciju, na prijašnjim su izborima imali samo neovisne kandidate jer je njihovim strankama bilo nemoguće prebaciti izborni prag.

Glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 25,1 posto glasova, a krajnje desna Stranka nacionalnog pokreta (MHP) 16,4 posto. Sve glavne oporbene stranke protive se Erdoganovom predloženom jačanju predsjedničkih ovlasti jer strahuju da bi to unazadilo demokraciju i svu vlast koncentriralo u ruke predsjednika države. Stoga će AKP-u pregovori o koalicijskoj vladi biti težak posao.

You may also like