Turska: Najmanje osmero mrtvih u eksploziji u Diyarbakiru

Najmanje osmero ljudi poginulo je, a više od 100 je ozlijeđeno u petak u eksploziji automobila-bombe u Diyarbakiru, najvećem gradu na jugoistoku Turske, rekao je turski premijer Binali Yildirim, nekoliko sati nakon što je policija pritvorila čelnike najveće političke stranke u toj većinski kurdskoj regiji.

Eksplozija se dogodila u blizini policijske postaje u Diyarbakiru gdje su neki stranački čelnici pritvoreni zbog sumnje da su povezani s terorizmom.

Uhićenje dvojice čelnika prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), druge najveće oporbene stranke u parlamentu, i još najmanje devetorice njezinih zastupnika povećalo je zabrinutost Zapada zbog sve jačeg gušenja oporbe u zemlji. Turski premijer Yildirim rekao je novinarima da izabrani dužnosnici koji potiču na terorizam moraju kazneno odgovarati, objasnivši da su čelnici i zastupnici HDP-a uhićeni jer su odbili dati iskaz.

Turska je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju uhitila ili suspendirala više od 110.000 dužnosnika i razmatra ponovno uvođenje smrtne kazne.

Glasnogovornik HDP-a rekao je da turska vlada novim uhićenjima riskira građanski rat.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP optužuju HDP za povezanost s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. HDP, koji je na zadnjim izborima osvojio više od pet milijuna glasova, to opovrgava.

(Hina)

You may also like