Turska je spremna zatvoriti granice uz teritorij Islamske države

Turska želi zatvoriti granicu uz područja u Siriji koja kontrolira Islamska država (IS), rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry, ističući da je u interesu Ankare blokirati krijumčarske rute kojima se služi ta džihadistička skupina. “Preostalo je zatvoriti još 98 kilometara granice”, izjavio je Kerry na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Dodao je da se turski predsjednik Tayyip Erdogan “posve slaže” s tim planom. “Predsjednik Erdogan želi to učiniti”, rekao je.

Turska, članica NATO-a, sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a, iako je proteklih godina suočena s teškim optužbama da u tome oklijeva i zatvara oči pred militantima koji preko njezina teritorija ulaze u Siriju, piše agencija dpa. Kerry je kazao i da Rusija može odigrati iznimno konstruktivnu ulogu u Siriji te pozdravio angažman Moskve u pregovorima o okončanju sukoba. “Jasno je da Rusija može odigrati iznimno konstruktivnu i važnu ulogu u traženju rješenja za tu krizu, i mislim da bi svijet pozdravio tu vrstu napora”, rekao je Kerry.

Američki državni tajnik rekao je i da su Sjedinjene Države zatražile od saveznika u NATO-u da intenziviraju potporu koaliciji koja se bori protiv IS-a u Iraku i Siriji. “Pozvao sam sve saveznike u NATO-u da intenziviraju potporu toj borbi, ciljajući u srce organizacije u Siriji i Iraku”, rekao je, te dodao da je ta organizacija prijetnja čitavom svijetu. Reuters prenosi da je Kerry također rekao kako je iračka vlada upoznata s američkim planovima za raspoređivanje specijalaca u Iraku i da će se dvije vlade o svemu dogovarati.

Američki ministar obrane Ash Carter izjavio je u utorak da SAD planiraju poslati dodatne specijalne postrojbe u Irak kao pomoć iračkim i kurdskim snagama protiv IS-a, a razmislit će i o dodatnim snagama za Siriju. Irački premijer Haider al-Abadi u priopćenju je pozdravio inozemnu pomoć, ali je istaknuo da iračka vlada mora odobriti raspoređivanje bilo čijih specijalnih snaga bilo gdje u Iraku. “Naravno da smo iračku vladu izvijestili prije objave ministra Cartera”, izjavio je Kerry novinarima u Bruxellesu.”Vrlo, vrlo blisko ćemo surađivati s našim iračkim partnerima o tome tko će i gdje konkretno biti raspoređen, kakva će im biti misija i na koji će način poduprijeti iračke napore da se uništi IS”, dodao je Kerry.

You may also like