Turska je otvorila poglavlje nakon dvije godine

Turska je u ponedjeljak navečer nakon više od dvije godine stanke otvorila jedno pregovoračko poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini, Turska je otvorila pregovore u poglavlju Ekonomska i monetarna politika.

Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika traži od zemalja članica da osiguraju neovisnost središnjih banaka i zabranjuje da javni sektor ima povlašteni pristup financijskim institucijama. Zemlje koje pregovoraju o članstvu moraju preuzeti obvezu da će uvesti euro kao svoju valutu. S danas otvorenim poglavljem, Turska je dosad otvorila samo 15 poglavlja, a privremeno je zatvoreno samo jedno.  Ankara, koja je pristupne pregovore započela isti dana kad i Hrvatska u listopadu 2005., zadnje poglavlje otvorila je u studenom 2013.

Turska je najstarija kandidatkinja, koja je zahtjev je podnijela još 1987., a kandidatski status ima od 1999. Iako pregovori o članstvu traju, dobar dio članica EU-a, među njima i najveća Njemačka, protivi se turskom članstvu i umjesto članstva nude privilegirano partnerstvo. Jedan od većih problema u odnosima Turske i EU-a je Cipar, čiji je sjeverni dio pod kontrolom ciparskih Turaka i njihovu samoproglašenu državu ne priznaje nitko osim Ankare.  Turska je u posljednje vrijeme za EU postala iznimno važna zbog izbjegličke krize jer bez nje nije moguće zaustaviti priljev migranata iz Sirije.

You may also like

0 comments