Turska izvijestila o operaciji spašavanja vojnika sa groba Sulejmana Šaha

Ankara – vojna operacija spašavanja 38 vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha na području pod kontrolom Islamske države izvedena je u noći na nedjelju da bi se spriječio potencijalni napad na njih, izjavio je danas glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Operacija u kojoj su bile angažirane bespilotne letjelice, tenkovi i izviđački zrakoplovi te nekoliko stotina pripadnika pješaštva prva je ovakva akcija turskih vojnih snaga u Siriji od početka rata u tom području prije četiri godine. “Ovom je operacijom naša vlada uklonila opasnost od potencijalnog napada na grob Sulejmana Šaha i ovaj vojni položaj te smanjila mogućnost da se životi naših vojnika dovedu u opasnost”, rekao je Kalin na konferenciji za novinare održanoj u Ankari. Odluka o akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina četvornih metara gdje počivaju ostaci Sulejmana Šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog Carstva.

Sirijska vlada akciju je nazvala “očiglednom agresijom”, što je Kalin odlučno opovrgao kazavši kako su sirijske vlasti izgubile sav legitimitet. Rekao je i da Turska intenzivno surađuje s britanskim vlastima u potrazi za trima londonskim djevojkama koje su prošli tjedan doputovale u Tursku, a vjeruje se da su krenule u Siriju kako bi se ondje pridružile IS-u. Tisuće stranaca iz više do 80 europskih država, Kine i SAD-a već se pridružilo IS-u i ostalim radikalnim grupama u Siriji i u Iraku. Zemlja preko koje najčešće ulaze u Siriju i Irak je Turska. Kalin je rekao i da je Turska dosad već deportirala oko 1400 osoba za koje se sumnja da su se željele pridružiti ekstremističkim skupinama.

You may also like