Turska ima nove zahtjeve od Bruxellesa

Turska je u ponedjeljak na sastanku s čelnicima zemalja članica EU-a postavila nove zahtjeve u pogledu rješavanja pitanja migrantske krize, a zauzvrat nudi veću pomoć u zaustavljanju priljeva migranata, koji se nastoje domoći Europe.

U ponedjeljak su se u Bruxellesu sastali čelnici 28 zemalja članica EU-a s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.  Nakon prvog radnog sastanka, Davutoglu je iznio novi prijedlog, koji sad proučavaju čelnici EU-a. Ranije je bilo predviđeno i da sastanak s Turskom i zasebni sastanak čelnika EU-a završe do 17 sati, ali je to pomaknuto i već je zakazana radna večera. Turska traži da EU što prije ukinu vize za njezine državljane, traži otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima i više novca. Zauzvrat je spremna primiti sve migrante koji nisu iz Sirije i kojima EU odbije zahtjev za azil, ali i one koji uhvati u svojim teritorijalnim vodama, te pojačati borbu protiv krijumčara koji prebacuju ljude iz Turske u Grčku.

Neslužbeno se doznaje da Ankara traži da za svakog migranta koji će biti vraćen iz Grčke u Tursku EU prihvati jednog izbjeglicu iz Sirije. Što se tiče financijskih zahtjeva Turske, kruže različite informacije. Prema nekim izvorima, Turska traži po tri milijarde eura godišnje u sljedećih pet godina, ukupno 15 milijardi eura, a neki spominju i iznos od 20 milijardi. EU je prošle godine obećao Turskoj tri milijarde eura za sljedeće dvije godine. Ta sredstva su namijenjena za pomoć izbjeglicama koji iz Sirije pristužu u Tursku radi njihova lakšeg uključivanja u društvo.

You may also like