Turska dopustila njemačkim zastupnicima u svoju bazu

Turska vlada ukinula je zabranu njemačkim zastupnicima da posjete vojnike Bundeswehra u strateški važnoj bazi Incirlik na jugoistoku zemlje, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Zabrana posjeta njemačkim vojnicima u toj bazi, iz koje Njemačka pomaže američkoj vojnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države, uvedena je u kontekstu dugotrajnog diplomatskog spora između dviju zemalja.

Napeti odnosi između Njemačke i Turske pogoršali su se početkom lipnja kada je njemački parlament usvojio rezoluciju kojom je masovni pokolj nad Armencima u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata proglasio genocidom.

Turska prihvaća da je u tom sukobu ubijeno mnogo Armenaca, ali oštro odbacuje da jer riječ o genocidu. Njemačka vlada kazala je prošli tjedan da ta rezolucija “nije pravno obvezujuća”, ali je zanijekala izvješća da će se formalno ograditi od odluke parlamenta. Takvu je izjavu Njemačka dala nakon sastanka između kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednica Recepa Tayyipa Erdogana na summitu skupine G20 u Kini što se tumači kao još jedan u nizu ustupaka Turskoj.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je Njemačka ispunila turska očekivanja prihvativši stajalište da rezolucija nije obvezujuća. “Shvatili su da ne mogu tretirati Tursku kako požele”, rekao je. “Učinit ćemo pozitivan korak prema bilo kome tko učini pozitivan korak prema Turskoj.”

Izaslanstvo parlamentarnog odbora za obranu planira posjetiti Incirlik od 4. do 6. listopada, rekao je izvor iz Berlina za njemačku agenciju dpa. Njemačka u toj bazi ima izviđački zrakoplov i 250 vojnika. Slanje njemačkih vojnika u inozemstvo mora odobriti Bundestag običnom većinom glasova. Zato zastupnicima treba biti moguće da ih posjete, objasnio je Steinmeier.

You may also like

0 comments