Turska će stvoriti novu migrantsku krizu?

“Turska više neće sprečavati izbjeglice i migrante koji će prelaziti Egejsko more i ići u Europu jer, unatoč tome što je Turska svoj dio dogovora poštovala, Europska unija nije poduzela ništa da se sporazum o liberalizaciji viznog režima za turske državljane poštuje”, kazao je za Večernji list Mehmet Akarca, savjetnik turskog premijera Binalija Yildirima. Turski je savjetnik to izjavio jučer u Ankari, istaknuvši da je od potpisivanja sporazuma s EU o zadržavanju migranata ta zemlja zaustavila njih više od pola milijuna na putu prema zapadnoj Europi.

Istodobno, očito reagirajući na najave s Bliskog istoka, Slovenija je uz granicu s Hrvatskom zamijenila dio žilet-žice panelnim ogradama koje nisu opasne za ljude i životinje. Slovenska vlada popustila je pod pritiskom javnosti koja je tražila uklanjanje oštrih prepreka u koje su se zapletale i u mukama ugibale srne, jeleni, divlje svinje i druge životinje.

No, kako iz Turske, koja je sve nezadovoljnija držanjem Bruxellesa oko pitanja ukidanja viza za turske državljane, stižu zabrinjavajuće vijesti o mogućem novom valu izbjeglica, nije isključeno da će Slovenija prepreke postaviti i na lokacijama na kojima ih dosad nije bilo, a mještani koji žive uz granicu kažu da je posljednjih mjesec dana zamjena tehničkih barijera intenzivirana, piše Večernji list.

 

You may also like

0 comments