Turistički djelatnici u Njemačkoj pokrenuli kampanju protiv bušenja na Jadranu

Frankfurt – Nijemci su jako ekološki osviješteni, lako se angažiraju oko takvih tema, a prate što se događa u zemljama u koje putuju.

Aktualne rasprave i dvojbe oko mogućih novih bušotina u našem Jadranu strelovito su se proširile izvan hrvatskih granica. Osim službene Italije, koja je već pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš unatoč tome što u Jadranu sami imaju deset puta više istražnih bušotina od Hrvatske, spominjanje bušotina, platformi i nafte iritira i mnoge europske turiste.

Pa jesu li vaši normalni? Imate najčišće more u Europi i sad biste radili platforme?! Morate se izboriti da se to ne dogodi! Kako mislite imati i turizam i platforme? Je li to stvarno istina?”, samo su neka od pitanja koja posljednja dva-tri tjedna slušaju hrvatski turistički predstavnici u Njemačkoj. Hrvatsku za odmor mnogi biraju zbog imidža zemlje prekrasna krajolika i čista mora, a upravo prirodi, kako je posvjedočilo i posljednje istraživanje Instituta za turizam, i daju najviše ocjene. Rizik da se to nagrdi ili ugrozi smeta i običnim kupačima i nautičarima, a naročito su se uznemirili upravo najbrojniji hrvatski gosti – Nijemci. “Poznati su po visokoj ekološkoj osviještenosti i lako se angažiraju oko takvih tema, a pritom vole znati i prate što se događa u zemljama u koje putuj” kažu u uredu Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu.

Barem jednom dnevno čuđenje i pitanja o bušotinama i Jadranu slušaju i u ljubljanskom uredu HTZ-a. “Ni ovdašnji mediji i turisti nisu za to. Misle da je to potencijalna opasnost za more koje dijele s Hrvatskom” kaže direktor slovenskog HTZ-a Goran Blažić.

Kolaju proturječne informacije i bušotine se na trenutke čine većom prijetnjom za imidž nego za okoliš. Zbog toga ministar Darko Lorencin tu temu ne bi smio pred novinarima uklanjati uz lakonsko: Mislim što i premijer.