Tuniska židovska škola napadnuta dok bjesne prosvjedi u zemlji

Sinagoga na tuniskom otoku napadnuta je u utorak navečer dok se policija borila protiv nasilnih nereda drugdje u zemlji te uhitila više od 200 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, rekli su svjedoci i ministarstvo unutarnjih poslova.
Na školu na turističkom otoku Džerbi, sjedištu stare židovske zajednice, bacani su molotovljevi kokteli. U napadu je počinjena šteta no nema ozlijeđenih, rekao je čelnik lokalne židovske zajednice Perez Trabelsi za Reuters u srijedu.

Na Džerbi nije bilo prosvjeda no mještani kažu da su napadači iskoristili činjenicu što je prisutno manje sigurnosnih snaga dok se policija na drugim područjima u zemlji bori protiv antivladinih prosvjeda.

 U vrijeme napada na Džerbi nasilni prosvjedi bjesnili su u dvadesetak tuniskih gradova. Prosvjednici se bune protiv rasta cijena i novih poreza nametnutih 1. siječnja.

Kako prenosi agencija AFP privedeno je 206 osoba među prosvjednicima koji su se sukobili s policijom u južnome predgrađu Tunisa. Dodaje, pozivajući se na lokalne medije, da je 49 policajaca ozlijeđeno i da je opljačkan supermarket u tom području.

Sukoba je bilo i u drugim dijelovima Tunisa, u gradu Gafsa na jugu, Kaserinu u središnjem dijelu i u Sidi Ouzidu odakle je krenula pobuna u prosincu 2010., a prerasla je u pokret zvan Arapsko proljeće.

Tunis, turistička zemlja, ekonomski je nazadovala nakon nereda koji su slijedili poslije pobune 2011. i niza napada militantnih pobunjenika.

Vlasti su branile nedavni rast cijena i povećanje poreza uz objašnjenje kako su nužni da oživi ekonomija te da se smanji proračunski deficit. (Agencije)

You may also like