Tunis objavio rat terorizmu, identificirani napadači na muzej

Tuniski premijer Habib Esid identificirao je dva napadača iz Muzeja Bardo u srijedu kao Jasina Abidija i Hatema Hačnauija.

Po glasnogovorniku ministarstva unutarnjih poslova, radi se “vjerojatno” o Tunižanima. Ni premijer ni ministarstvo unutarnjih poslova nisu pružili dodatne obavijesti o te dvije osobe. Premijer je spomenuo mogućnost dvojice ili trojice suučesnika.Devetnaest osoba, 17 turista i dvoje Tunižana, poginulo je u napadu automatskim oružjem u srijedu ispred Muzeja Bardo.

Za napad koji je trajao oko četiri sata još nitko nije preuzeo odgovornost. Nestabilnost u Libiji “rasadnik je terorizma”, ustvrdio je u srijedu u Parizu tuniški šef diplomacije Tajeb Bakuš i pozvao međunarodnu zajednicu u akciju kako bi se u toj zemlji konačno sastavila jedinstvena vlada. “Rasadnik terorizma su nestabilnost i nepostojanje države u Libiji. Sve dok stanje ostane takvo, svi smo ugroženi”, rekao je Bakuš. “Podupiremo svaku akciju koja teži pronalaženju rješenja za Libiju kako bi ta zemlja imala samo jednu vladu sposobnu kontrolirati terorizam”, rekao je tuniški šef diplomacije.