Tučnjava ispred turskog konzulata u Bruxellesu, više ljudi ozlijeđeno

U “teškim izgredima” u četvrtak poslijepodne ispred zgrade turskog konzulata u Bruxellesu u kojima su sudjelovali pristaše i protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, “više osoba je ozlijeđeno”, priopćila je belgijska policija.

“Izbili su ozbiljni izgredi između pristaša i protivnika turskog režima na javnoj prometnici ispred turskog konzulata. Više osoba je ozlijeđeno. Prevezene su u bolnicu”, rekla je za AFP Ilse van de Keere, glasnogovornica bruxelleske policije.

Belgijski premijer Charles Michel je u četvrtak navečer osudio izgrede na Twitteru. Belgijska vlada “zalaže se za nultu toleranciju prema izgredima u vezi s turskim referendumom”, napisao je, dodavši: “Oštro osuđujem nasilje ispred konzulata”.

Izgredi se događaju u času kada Turci koji žive u Belgiji mogu od 27. ožujka do 9. travnja u konzulatima u Bruxellesu i Antwerpenu glasovati na referendumu o proširenju ovlasti turskog predsjednika.

U Turskoj se referendum održava 16. travnja. Glasnogovornica policije nije rekla ništa o broju ozlijeđenih ni o vrsti njihovih ozljeda, pozivajući se na “osjetljivu” situaciju. Bruxellesko državno odvjetništvo povelo je istragu.

Firat, novinska agencija bliska kurdskim separatistima u Turskoj, izvijestila je da su tri osobe kurdskog podrijetla koje su došle glasovati izbodene nožem u tim izgredima za koje su, tvrdi agencija, odgovorni pristaše AKP-a, islamsko-konzervativne stranke na vlasti u Turskoj.

Kampanja za taj referendum potaknula je veliku napetost između turskog čelništva i nekih europskih zemalja pošto su ove zabranile turskim ministrima da održe skupove potpore referendumu na njihovu teritoriju.

You may also like