Tržište valuta, euro ojačao

Tečaj eura prema švicarskom franku u ponedjeljak se na međunarodnim deviznim tržištima primaknuo najvišoj razini u pet tjedana, jer je dotok kapitala u franak kao valutu-utočište posustao nakon što su u petak ministri financija eurozone postigli dogovor o daljnjem financiranju Grčke.

Tečaj eura ojačao je 0,7 posto, na 1,07595 franaka, što je blizu njegove najviše razine u pet tjedana od 1,08115 franaka, na koju se bio popeo u petak. Premda je u petak dogovoreno produljenju paketa zajmova Grčkoj, neizvjesnost je i dalje velika, pa je euro ostao pod pritiskom prema dolaru, funti, pa i prema jenu. Euro je prema američkoj valuti tako oslabio 0,3 posto, skliznuvši na 1,1345 dolara, nakon što je u petak nakratko bio dosegnuo 1,1430 dolara zbog postizanja dogovora s Grčkom. Istodobno je tečaj jedinstvene valute skliznuo na 135,20 jena.

Što se tiče gubitaka kod švicarskog franka, u kojem ulagači nerijetko pronalaze sigurno utočište za svoj kapital u nemirnim gospodarskim vremenima, oni su u današnjem trgovanju bili veliki i prema američkoj valuti. Dolar je tako ojačao 0,9 posto, na 0,94765 franaka. “Kretanje tečaja švicarskog franka više-manje je u skladu s jačanjem sklonosti riziku. Nedvojbeno partneri žele zadržati Grčku u eurozoni, pa je nastupio predah kod nekih valuta-utočišta”, kazao je valutni strateg u banci Commerzbank Peter Kinsella.

Ministri eurozone u petak su postigli dogovor s Grčkom o 4-mjesečnom produljenju paketa zajmova nakon višetjednih teških i nerijetko zbunjujućih pregovora koji su plijenili pozornost sudionika globalnih tržišta. Postignutim sporazumom otklonjena je neposredna prijetnja izlaska Grčke iz eurozone, no pod znakom pitanja ostaje hoće li kratkoročno produljenje rezultirati sporazumom o modalitetima očuvanja solventnosti Grčke.

Grčka će danas morati Euroskupini dostaviti popis reformi koje planira provesti tijekom preostalog razdoblja primanja financijske pomoći, a koji još treba odobrenje ′trojke′ – Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Krajem travnja ′trojka′ bi trebala odlučiti je li Atena provela reforme i o tome hoće li joj dati posljednju tranšu pomoći.

Tečaj dolara ojačao je prema jenu, na 119,20 jena, odskočivši tako s niskih 118,30 jena, na koliko se bio spustio u petak. Podršku je dolar danas crpio iz rasta prinosa na američke državne obveznice.

You may also like