Tržište plinom u Srbiji više nije monopolizirano

Monopol “Srbijagasa” konačno je razbijen, pišu srpske Novosti. Vršačko komunalno preduzeće “Drugi oktobar” prvo je u Srbiji koje je raskinulo ugovor o isporuci plina sa “Srbijagasom” nakon više od 60 godina. Isti scenario priželjkuju i distributeri u Zrenjaninu, Inđiji, Subotici i drugim dijelovima zemlje, a osnovni razlog je odbijanje “Srbijagasa” da spusti cijene. Iako je energent na svjetskom tržištu niži 25%, “Srbijagas” je pojeftinio plin za distributere svega 9%, a razliku zadržava.

Potrošači Vršca od ožujka će gas pazariti za 4,8 dinara manje po kubnom metru. Bolju cijenu, “Drugi oktobar” je postigao jer je potpisao ugovor s beogradskim dobavljačem “Elgas energy trading”. Ako i ostalih 30 distributera okrenu leđa “Srbijagasu”, pojeftinjenja bi mogla da biti do deset posto, a od toga bi koristi imali i građani i preprodavači. – “Srbijagas” već skoro godinu dana plin kupuje za 25% povoljnije, a minimalno spušta cijenu” objašnjava Radomir Ćirilović iz Udruženja potrošača energije “Prosperitet”. U Njemačkoj je cijena pala za 21% a u Srbiji tek devet posto. U Srbijagasu kažu da cijena ovisi o tečaju dolara, te ako se cijena u ožujku usporedi s cijenom u prosincu vidljivo je da je niža za 32%. Cijena plina za kućanstva niža je za 15%.

Srbijagas je nakon pet godina prethodnu godinu završio s plusom od čak 120 milijuna dolara. Dug prema NIS-u od 200 milijuna USD prebačen je proračunom za 2016. godinu na javni dug Srbije, koji će platiti porezni obveznici. Da je riječ o prvobitnom dugu “Srbijagasa”, bit će zaboravljeno, a saldo je čist. Uz to, troškovi transporta su tijekom prošle godine nekim tvrtkama povećani i do četiri puta, a u mrežu se nije ulagalo. Tržište još nije do kraja otvoreno, objašnjava Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku Srbije. “Srbijagas” još ima monopol preko zakupa kapaciteta. Čeka se usvajanje odluke kojom će ta tvrtka morati raspisati javni poziv i jednom godišnje omogućiti svim trgovcima da zakupljuju kapacitet ako to žele.  (Energetika -net)

You may also like