Tržište nafte se uravnotežuje, cijene nafte neće rasti

Zalihe sirove nafte počinju padati, što je znak da rezanje proizvodnje koje se provodi ove godine vodi prema uravnoteženju tržišta, izjavio je u petak glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohamed Barkindo.

Višak od oko procijenjenih 285 milijuna barela nafte na zalihama kočio je oporavak cijena i pored toga što su OPEC i pojedine nečlanice naftnog kartela smanjile crpljenje. Šest članica OPEC i Oman podržavaju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje i poslije lipnja, pri čemu Saudijska Arabija i Kuvajt navode da zalihe nafte moraju pasti na razinu petogodišnjeg prosjeka. Morgan Stanley u odvojenom izvještaju navodi da su zalihe sirove nafte, uključujući i one u Kini, Japanu i na plutajućim terminalima širom svijeta, smanjene ove godine za 72 milijuna barela.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) ne očekuje veliki porast cijena nafte unatoč naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i dijela nezavisnih proizvođača da smanjenom proizvodnjom stabiliziraju cijene na višim razinama od sadašnjih. OPEC i 11 nezavisnih proizvođača su od početka 2017. godine počeli provoditi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 1,8 mil. bbl/d u trajanju šest mjeseci s mogućnošću produljenja.

Time se pokušava smanjiti zasićenost tržišta naftom i utjecati na vraćanje cijena na razinu prihvatljivu za sve proizvođače. IEA procjenjuje da na svjetskom tržištu postoje goleme zalihe nafte i da zato nije realno očekivati da uskoro dođe do manjka ponuđene nafte i posljedično tome do rasta cijena. Uz to, upozorava se da, kada se i pojavi rast cijena nafte, to odmah koriste drugi proizvođači ne samo iz SAD-a, nego i iz Brazila i Kanade za plasiranje dodatnih količina, što opet vodi održavanju niskih cijena, javlja američki naftni portal ‘Rigzone’.

You may also like

0 comments