Home TribinaAnalize Tržišta zabrinuta, u padu je i francuski kreditni rejting

Tržišta zabrinuta, u padu je i francuski kreditni rejting

by Energypress.net

Procjene Moody’sa

Europska imovina nastavila je gubiti vrijednost u utorak zbog političke nesigurnosti u Francuskoj. Euro je pao za 0,3 posto, dosegnuvši najnižu razinu u mjesec dana dan ranije. Referentni dionički indeks CAC oslabio je treći dan zaredom, dok su prinosi na 10-godišnje francuske obveznice porasli na najvišu razinu u usporedbi s njemačkim dugom od listopada. Pred kraj trgovanja Stoxx Europe 600 pao je za 0,9 posto.

Regionalna tržišta suočena su s posljedicama izbora za Europski parlament. Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspisao je parlamentarne izbore kako bi spriječio napredovanje svojih krajnje desnih suparnika. Ovi izbori, planirani za kasnije ovog mjeseca, mogli bi postati konačni obračun oko Macronove ekonomske politike koja je privukla investitore od njegova dolaska na vlast 2017. godine.

Trgovci su u utorak bili usredotočeni na spekulacije da je predsjednik Macron razmatrao ostavku ako njegova stranka ne postigne dobar rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima. Međutim, osoba bliska Macronu to je demantirala, izvještava Bloomberg.

Prijevremeni parlamentarni izbori negativno će utjecati na kreditni rejting Francuske, izvijestila je agencija Moody′s, upozorivši na rizike za konsolidaciju javnih financija.

Ako se pokazatelji javnog duga dodatno pogoršaju, Moody′s bi mogao izmijeniti prognozu za francuski kreditni rejting ′Aa2′ iz ′stabilne′ u ′negativnu i signalizirati moguće sniženje ocjene francuskih dužničkih papira.

Moody′s bi mogao usvojiti negativnu prognozu i u konačnici sniziti francuski kreditni rejting ako zaključi da će si Francuska u znatno manjoj mjeri moći priuštiti zaduživanje, prema pokazateljima poput udjela kamata u prihodima i u BDP-u, nego druge zemlje s istim kreditnim rejtingom, navode.

Francuski javni dug iskazan udjelom u BDP-u iznosi više od 110 posto i veći je nego u drugim zemljama sa sličnim rejtingom, napominje Moody′s, i raste gotovo kontinuirano od 70-ih godina prošlog stoljeća zbog dosljedno velikog strukturnog proračunskog deficita.

Nakon poraza na izborima za Europski parlament francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je prijevremene izbore, a njegova odluka mogla bi na vlast dovesti krajnju desnicu, i to tri godine prije kraja njegovog predsjedničkog mandata. Izbori su sazvani za 30. lipnja, manje od mjesec dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu.

Related Posts