Tržišta u očekivanju sastanka OPEC-a

Blagi rast cijena

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte procjenama analitičara da će vodeći proizvođači nakon pojave nove varijante koronavirusa odustati od planiranog povećanje opskrbe na početku nove godine. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 72,48 dolara, a na američkom 69,19 dolara.

Tržišta je jučer uznemirila izjava šefa farmaceutske tvrtke Moderna da cjepiva možda neće biti efikasna zaštita protiv nove varijante koronavirusa omnikron, koja je potaknula zabrinutost za potražnju za naftom.

Pozornost se danas preusmjerila na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kojima bi se sutra trebali pridružiti i njihovi saveznici među neovisnim proizvođačima predvođeni Rusijom.

Neki analitičari očekuju da će OPEC+ odgoditi planirano povećanje ponude za 400 tisuća barela dnevno u siječnju zbog potencijalnog udara na potražnju koji bi mogla donijeti ograničenja putovanja uvedena kako bi se spriječilo širenje omikrona.

Nekoliko ministara članica skupine OPEC+ već je izjavilo da nema potrebe za promjenom kursa.

Čak i kada bi grupa odlučila nastaviti postupno povećavati proizvodnju kao što je planirala prije pojave omnikrona, neke bi zemlje mogle imati teškoća s plasiranjem na tržište dogovorene količine barela, napominje Reuters.

Istraživanje koje je agencija provela pokazalo je da je OPEC u studenome crpio 27,74 milijuna barela dnevno, za 220 tisuća barela dnevno više nego u listopadu, ali manje od dogovorene 254 tisuće, predviđene sporazumom za članice naftnog kartela.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 71,01 dolar, što znači da je bio 3,19 dolara jeftiniji nego dan ranije.

You may also like