Tržišta u očekivanju odluka OPEC-a i saveznica

Stabilizacija tržišta

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara u očekivanju sastanka vodećih proizvođača i njihove procjene o potencijalnom utjecaju nove varijante koronavirusa na potražnju za gorivom. Na londonskom je tržištu cijena barela i iznosila je 69,13 dolara, a u SAD-u se trgovalo po 65,82 dolara.

Trgovci ovih dana pozorno prate vijesti o novoj, potencijalno vrlo zaraznoj varijanti koronavirusa omnikron, koja je potaknula vlade da ponovo postrože epidemiološke mjere kako bi zaustavile njezino širenje. Zbog te reakcije tržištem se proširila zabrinutost za potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici okupili su se kako bi utvrdili proizvodnu politiku i odlučili hoće li na tržište pustiti dodatnih 400 tisuća barela nafte dnevno, kao što je planirano, ili će ograničiti opskrbu.

Grupa je u kolovozu, rujnu, listopadu i studenome povećavala proizvodnju za 400 tisuća barela, postupno normalizirajući opskrbu nakon rekordnih ograničenja u pandemijskoj 2020. godini.

Omikron im je zakomplicirao posao pa su izvori u grupi objavili različite prognoze o ishodu razgovora, kazavši da bi proizvođači u siječnju mogli obustaviti povećanje opskrbe, povećati je kao što su planirali ili je smanjiti.

Pauza u postupnom povećanju proizvodnje mogla bi stabilizirati naftna tržišta, smatraju analitičari. Strah od utjecaja omikrona na potražnju pojačan je nakon što je prijavljen prvi slučaj u SAD-u.

U takvim je uvjetima zamjenik američkog ministra energetike David Turk rekao da bi administracija predsjednika Joea Bidena mogla prilagoditi datume najavljenog puštanja u promet nafte iz strateških rezervi ako cijene na tržištima znatno padnu.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 71,63 dolara, što znači da je poskupio 62 centa u odnosu na prethodni dan.

You may also like