Tržišta stabilna, podršku im pružaju cijene nafte

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u, dok je dolar stabilan.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu pale, po prvi put nakon osam tjedana rasta, što je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, na male poduzetnike primjenjivali bi se porezni odbici, a ne posebna stopa, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, pak, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma. “Sve su oči uprte u to što će Senat i Zastupnički dom učiniti u vezi njihovih prijedloga zakona. Uopće ne iznenađuje što se razvila rasprava, no to je ipak uteg po tržišta”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a američki S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspjeh porezne reforme mogao izazvati korekciju cijena dionica.

Podršku tržištima pružaju, pak, visoke cijene nafte, koje se kreću na najvišim razinama od polovice 2015. godine. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,2 posto, na 63,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 56,68 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošloga tjedna oslabio zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,37 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 113,55 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena. Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1665 na 1,1655 dolara.

Zagrebačka burza u očekivanju vijesti

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje opreznije trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer još nema važnijih poslovnih objava koje bi mogle dati smjernice tržištu, pa bi Crobexi mogli stagnirati.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,86 posto, na 1.857 bodova, a Crobex10 za 1,14 posto, na 1.092 boda. Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za 4,54 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 6,78 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 95,4 milijuna kuna, što je oko 54 milijuna više nego tjedan dana prije. U blok transakcijama dionicom HT-a ostvareno je 10,5 milijuna kuna po cijeni od 170 kuna, a Leda 2,4 milijuna kuna po cijeni od 635 kuna.

“Na domaćem tržištu protekloga tjedna indeksi su blago ojačali, uz prosječni dnevni promet od 19 milijuna kuna, što je solidna likvidnost, koja se u velikoj mjeri može pripisati nastavku trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, danas još nema važnijih poslovnih vijesti. “Ostaje za vidjeti hoće li se nastaviti taj trend veće likvidnost, odnosno živahno trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija. U svakom slučaju, očekujem opreznije trgovanje, karakteristično za početak tjedna, dok bi u fokusu investitora mogla biti ponuda za free-float dionice Luke Rijeka”, ističe Špoljar.

U petak je poljski OT Logistics, najveći pojedinačni dioničar Luke Rijeka, objavio ponudu za preuzimanje tog društva zajednički djelujući s AZ mirovinskim fondovima i Erste mirovinskim fondovima. Ponuda se odnosi na 43,39 posto dionica, a ponuđena cijena je 50 kuna po dionici.

Dionica Luke Rijeka poskupila je prošloga tjedna 3,4 posto, na 49,5 kuna, uz 686.000 kuna prometa.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Leda, s 34,4 milijuna kuna prometa, a dionica te kompanije iz sastava Agrokor koncerna poskupila je 54,7 posto, na 933 kune.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Belja, također iz sastava Agrokora, sa skokom cijene za gotovo 188 posto, na 7,11 kuna. Njome je ostvareno 1,05 milijuna kuna prometa.

Po dobitcima slijede dionice Jamnice, sa skokom cijene za gotovo 167 posto, na 16.000 kuna i prometom od 7,13 milijuna kuna, te Zvijezde, za 110 posto, na 799 kuna, uz promet od 320.000 kuna.

Među dobitnicama ističe se i dionica Vupika, sa skokom cijene za 75 posto, na 14 kuna.

Istodobno, najveća gubitnica bila je također dionica kompanije iz sastava Agrokora – Žitnjaka. Cijena joj je pala gotovo 60 posto, na 70 kuna, no uz skroman promet od svega 14.000 kuna.

Među većim gubitnicama bile su i dionice Tehnike, s padom cijene za 37 posto, na 161 kunu, Jadranskog osiguranja, za 29 posto, Đuro Đaković grupe, za 17,86 posto, Jadropolov, za 8,9 posto. “Prošli tjedan na globalnim burzama obilježili su cjenovni pritisci. Pad indeksa na Wall Streetu zabilježen je u drugoj polovini tjedna pod pritiskom neizvjesnosti oko provedbe porezne reforme, i to nakon što su indeksi sredinom tjedna ostvarili nove rekordne razine”, navodi Špoljar.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, a toliko je izgubio i Nasdaq indeks.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,6, a pariški CAC 2,5 posto. “Cjenovni padovi na europskim tržištima bili su oštriji nego na Wall Streetu, ponajviše pod utjecajem objave financijskih izvješća za treće tromjesečje. Već tri četvrtine kompanija objavilo je svoje poslovne rezultate, pri čemu su energetske i tehnološke imale bolje rezultate, dok su zdravstvene podbacile u odnosu na očekivanja tržišta”, zaključuje Špoljar.

You may also like

0 comments