Tržišta skeptična u pogledu dogovora proizvođača

Cijene nafte skliznule su u ponedjeljak na svjetskim tržištima zbog zabrinutosti da ishod skorašnjeg sastanka proizvođača nafte u Kataru sa ciljem zamrzavanja postojećih razina proizvodnje neće umanjiti jaz u sadašnjem odnosu ponude i potražnje.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 27 centi, na 41,67 dolara. Cijena mu je tako skliznula s najviših razina u tri tjedna koje je u jednom trenutku zabilježila u trgovanju u petak. Blago je pala cijena barela i na američkom tržištu, na kojem se u ponedjeljak ujutro naftom trgovalo po cijeni od 39,51 dolara, odnosno za 21 cent nižoj u usporedbi sa onom na zatvaranju trgovanja u petak.

Analitičari u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, koji očekuju da će cijene nafte u drugom tromjesečju u prosjeku iznositi 35 dolara po barelu, upozorili su da bi ishod sastanka proizvođača nafte mogao biti takav da izazove pritiske na cijene nafte. “Zamrzavanje proizvodnje na najnovijim razinama ne bi ubrzalo uravnoteženje naftnog tržišta, budući da su se razine proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), izuzev Irana, te ruska proizvodnja ove godine zadržale blizu naše prosječne godišnje procjene za 2016. godinu od 40,5 milijuna barela nafte dnevno”, kazali su analitičari.

I analitičari u britanskom Barclaysu također su upozorili da bi sastanak mogao imati ograničeni utjecaj zato što se pojedini proizvođači koji imaju potencijala za povećanje proizvodnje vjerojatno neće pridružiti zamrzavanju proizvodnje. Odvojeno je OPEC objavio da je barel nafte njegove referentne košarice u petak stajao 36,01 dolara, što znači da mu je cijena porasla za 1,30 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like