Tržišta porasla nakon nekoliko dana

Nakon tri dana pada, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, no ulagači su bili oprezni zbog niskih cijena nafte i visokog tečaja dolara. Dow Jones ojačao je 82 boda, ili 0,47 posto, na 17.574 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 2.052 boda, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 5.045 bodova.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili u većem plusu, no do kraja sastanka dobici su splasnuli jer je ulagače zabrinulo ponovno klizanje cijena nafte prema najnižim razinama u gotovo sedam godina.

Cijena barela skliznula je jučer na američkom tržištu 1,1 posto jer se ulagači plaše da će zbog usporavanje rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oslabiti potražnja za ′crnim zlatom′ i industrijskim metalima. “Ulagače zabrinjava mogućnost prelijevanja posljedica niskih cijena nafte na ostatak gospodarstva, kao i visok tečaj dolara koji nagriza zarade američkih kompanija na inozemnim tržištima”, kaže J.J. Feldman, portfelj menadžer u tvrtki Miracle Mile Advisors.

Premda je posljednjih dana ponešto oslabio, tečaj dolara prema euru i drugim najvažnijim svjetskim valutama kreće se na znatno višim razinama nego u istom lanjskom razdoblju jer se u SAD-u očekuje povećanje kamata, dok će središnje banke drugih razvijenih zemalja još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku zbog slabosti tamošnjih gospodarstava.

Američka središnja banka Fed već dulje vrijeme signalizira da bi na sastanku njezinih čelnika polovicom prosinca mogla povećati ključne kamate po prvi puta od 2006. godine. “Ulagači su i dalje zabrinuti u vezi Feda i što će se događati idućega tjedna”, kaže J.J. Feldman.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 posto, na 6.088 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 4.635 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,06 posto, na 10.598 bodova.

You may also like

0 comments