Tržišta pod pristiskom visoke inflacije

Ipak rast

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok je Nasdaq indeks pao zbog oštrog pada cijene dionice Netflixa.

Pod pritiskom su se našle i dionice kompanija koje su najviše profitirale od rada od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa. Cijena Zoom Video Communicationsa pala je 6 posto.

Tehnološki i drugi sektori, koji su za vrijeme pandemije najviše porasli, ove su godine pod pritiskom. Zbog toga je Nasdaq indeks od početka godine u minusu gotovo 14 posto, a S&P 500 oko 6,5 posto.

Posljednjih je tjedana tržište pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Podršku tržištu, pak, pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg rasta, a u fokusu ulagača, dok čekaju početak sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, bit će kretanja na svjetskim burzama.

Na većini azijskih burzi u četvrtak se trguje oprezno, dok su kineski burzovni indeksi znatno pali jer se ulagači plaše da će nastojanja vlasti da suzbiju širenje koronavirusa dodatno usporiti rast gospodarstva.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,03 posto, na 107,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,91 posto, na 103,12 dolara.

You may also like