Tržišta oslabila treći dan za redom

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom dok ulagači procjenjuju koliko će porezna reforma u SAD-u utjecati na zarade kompanija.
Dow Jones oslabio je 0,45 posto, na 24.180 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 2.629 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 6.762 boda.

Klizanje S&P 500 indeksa treći dan zaredom posljedica je pada cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše oslabili telekomunikacijski i komunalni sektor.

Jedino su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, no za samo 0,2 posto prosječno, čime su nadoknadile tek mali dio gubitaka od prethodnih dana.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, usporedbe radi, S&P 500 istodobno ojačao 17 posto.

No, u posljednjih tjedan dana tehnološki je sektor izgubio gotovo 4 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Očekuje se, naime, da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju. “Na tržištu vlada uvjerenje da će porezna reforma biti prihvaćena i da će stopa poreza kompanijama biti smanjena s 35 na 20 posto, što bi trebalo značajnije potaknuti zarade”, kaže Lindsey Bell iz tvrtke CFRA Research.

Očekuje se, također, da će porezna reforma potaknuti rast potrošnje Amerikanaca, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata. A to ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost, pa je taj sektor posljednjih dana među najvećim dobitnicima.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, što je posljedica pada cijena sirovina, kao i indeksa na Wall Streetu, dok je dolar oslabio.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale drugi dan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u tri tjedna, jer je oslabila sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 13.048 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.375 bodova.

You may also like

0 comments