Tržišta kapitala reagirat će sve opreznije na financijske potrebe naftnih kompanija

Nitko nije dovoljno pametan kako bih predvidio budućnost cijene nafte, ali optimistični prognozeri temelje svoja predviđanja, čini mi se, više na nadi nego li na nekim empirijskim dokazima. 

Za razliku od plina ili ugljena, tržište nafte je doista globalno tržište. Bez obzira na racionalne prilagodbe kvalitete, troškove prijevoza i prilagodbe valuta, cijene se kreću tržišno, osobito nakon ukidanja zabrane izvoza iz SAD-a. Nafte tipa Brent i WTI nalaze se blizu pariteta.  Globalno je iskorištavanje sirove nafte doseglo blizu 3 milijarde barela sredinom studenoga 2015. godine. To je naprosto previsoko. Američke zalihe nafte su izmjerene na oko 482 milijuna barela što je najviše u povijesti. Postoji blizu tri tisuće milijardi barela sirove nafte. 

U tom kontekstu Saudijci planiraju privatizirati svoju naftnu megakompaniju tj. naći strateškog partnera. Usprkos 98 milijardi dolara deficita u 2015. godini, Saudija još uvijek ima oko 640 milijardi dolara deviznih rezervi. Procjene WSJ-a o IPO-u Saudi Aramco variraju, ali ovisno o tome koju će imovinu staviti na tržište, Saudijci bi mogli postići cijenu od 100 milijardi dolara za manjinski udio u svojoj javnoj kompaniji.

Hladni odnosi Saudije i SAD-a tijekom Obamine administracije mogla bi uskoro rezultirati neodrživim proizvodnju iz šejlova visoko zaduženih američkih kompanija, kako objašnjava Bernard Haykel sa Princetona, koji dodaje kako kuća Saud više ne nalazi u SAD-u pouzdanog saveznika pogotovo nakon Arapskog proljeća, ratova u Siriji, ali ponajviše nakon iranskog nuklearnog dogovora koji bi mogao utjecati na daljnje smanjenje cijena nafte pojavom iranske nafte na tržištu. S druge strane, Rusija i slabije razvijene zemlje žele rast cijena, ali nitko nije spreman na dogovor o smanjenju proizvodnje., piše portak Seeking Alpha.

Zaključimo, oštar oporavak cijene nafte u srednjem i kratkom roku nije realan, iako će pri ovakvoj cijeni financijske kuće sve manje odobravati investicijske linije za naftan istraživanja. Ovdje bi najveću štetu mogli imati najzaduženije i najskuplje metode poput proizvodnje iz škriljaca. Ovdje se očekuju i brojni stečajevi, preuzimanja i spajanja. Dakle, tržišta kapitala reagirat će vrlo oprezno na financijske potrebe naftaša, a može se dogoditi i pad kreditnog rejtinga naftnih kompanija.

You may also like