Na Wall Streetu je u srijedu nastavljeno nestabilno trgovanje, pa su cijene dionica pale više od 1 posto, nakon snažnog rasta dana prije, a među najvećim su gubitnicama bile dionice energetskih kompanija i Applea. Dow Jones oslabio je 239 bodova, ili 1,45 posto, na 16.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,39 posto, na 1.942 boda, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 4.756 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi skočili i do 1 posto, pa se činilo da će se nastaviti uspon cijena, nakon što su dan prije porasle više od 2 posto. No, ubrzo je došlo do preokreta na tržištu, pa su indeksi izgubili sve početne dobitke i zaronili duboko u negativno područje. Pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice energetskog sektora jer je cijena nafte, nakon snažnog rasta dana prije, pala gotovo 4 posto. S&P indeks energetskog sektora skliznuo je 1,9 posto, pri čemu je dionica Chevrona pojeftinila 2,5 posto.

Oštro je, 1,9 posto, pala i cijena dionice Applea jer ulagače nije impresioniralo predstavljanje novih verzija Apple TV-a, iPhonea i iPad tableta. Očekivanja su, kažu analitičari, očito bila prevelika. Zbog toga su se pod pritiskom našle i dionice Appleovih dobavljača, kao što su Skyworks Solutions, Avago Technologies i STMicroelectronics. “Dan prije cijene su snažno porasle zbog korekcije nakon oštrog pada prošlih tjedana. No, nije bilo dovoljno snage da bi se uspon tržišta nastavio drugi dan zaredom. I dalje se prati razvoj situacije u Kini, a ulagači su oprezni i zbog sjednice Feda idućega tjedna”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

U fokusu ulagača je i dalje Kina, koja je devalvacijom juana prije nekoliko tjedana uzburkala svjetska financijska tržišta. U Kini su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, no trgovalo se nesigurno, kao i tjednima prije, zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i strepnje ulagača da ni nove poticajne mjere vlasti neće preokrenuti taj trend. A slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva moglo bi pritisnuti ionako usporeni rast globalnog gospodarstva. U SAD-u se, pak, gospodarska situacija poboljšava, pa se ulagači plaše da bi američka središnja banka već idućega tjedna mogla povećati ključne kamatne stope.

Bilo bi to prvo povećanje kamata Feda od 2006. godine, pa bi tržište izgubilo polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, na 6.229 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 10.303 boda, a pariški CAC 1,44 posto, na 4.664 boda.

Related Posts