Tržišta danas: Cijene rastu zbog slabljenja američkog gospodarstva

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Fed odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva.Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući usponu indeksa na Wall Streetu i špekulacijama da će američka središnja banka odgoditi povećanje kamata. Na europskim su burzama cijene dionica u utorak porasle jer su ulagače ohrabrile vijesti o preuzimanjima i uspon burzovnih indeksa na Wall Streetu. Na Zagrebačkoj burzi se u utorak, prvog dana trgovanja nakon uskrsnih blagdana, očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržište.

Dow Jones ojačao je 117 bodova ili 0,66 posto, na 17.880 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,66 posto, na 2.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 4.917 bodova. U petak je objavljeno kako je u SAD-u u ožujku broj novih radnih mjesta porastao za samo 126.000, upola manje nego mjesec dana prije i najmanje od kraja 2013. godine, što ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Rast broja zaposlenih u ožujku znatno je manji u odnosu na 245.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Time je prekinut i niz od 12 mjeseci neprestanog rasta zaposlenosti za više od 200.000, što nije bilo zabilježeno još od 1994. godine. Kako se u petak na Wall Streetu nije radilo, reakcija ulagača na to izvješće uslijedila je tek jučer, a oni su se orijentirali na pozitivnu stranu slabih gospodarskih pokazatelja. “Protekli vikend omogućio je ulagačima da uvide pozitivnu stranu slabog izvješća o zaposlenosti, a to je da Fed neće povećati kamate tako skoro”, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management. Nakon izvješća o zaposlenosti analitičari smatraju da je gotovo sasvim isključeno povećanje kamata američke središnje banke u lipnju, a izglednije krajem godine. “Posljednji podaci upućuju na zaključak da gospodarstvo slabi, a ne da jača”, kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital. Najviše je jučer, 1,8 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 6 posto, nakon što je Saudijska Arabija povećala cijene svoje nafte koju prodaje u Aziji i nakon procjena da su zalihe u SAD-u prošloga tjedna porasle sporije nego prethodnih tjedana. Slabi gospodarski podaci izazvali su i slabljenje tečaja dolara, što je, pak, ublažilo strahovanja ulagača da će visok tečaj dolara pritisnuti prihode i zarade kompanija koje posluju u inozemstvu. Ipak, trguje se oprezno uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Na tržištu vlada bojazan da će zbog snažnog jačanja dolara u proteklih godinu dana rezultati kompanija biti slabi, posebice multinacionalki koje najavljuju pad prihoda i dobiti s inozemnih tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal za kompanije iz S&P 500 indeksa još od 2009. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Šangaju porasle između 0,4 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji cijene stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, zahvaljujući nadi da će Fed odgoditi odluku o povećanju kamata, s obzirom na usporavanje rasta američkog gospodarstva. U petak je, naime, objavljeno kako je u SAD-u u ožujku broj novih radnih mjesta porastao za samo 126.000, upola manje nego mjesec dana prije i najmanje od kraja 2013. godine, što ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Time je prekinut i niz od 12 mjeseci neprestanog rasta zaposlenosti za više od 200.000, što nije bilo zabilježeno još od 1994. godine. “Ulagače je brinulo kako će Wall Street reagirati na slabe podatke s tržišta rada. No, odahnuli su jer su očito američki ulagači zaključili da će slabost gospodarstva navesti Fed na odgodu povećanja kamata”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities. A na valutnim je tržištima, nakon jučerašnjeg oštrog pada, dolar ponešto ojačao. Zbog uvjerenja da će Fed odgoditi odluku o normalizaciji monetarne politike, jučer je tečaj eura skočio na 1,1036 dolara, no jutros je pao na 1,0935 dolara. Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa joj je cijena porasla s jučerašnjih 118,80 na 119,55 jena. “Važno je sagledati i podatak da je stopa nezaposlenosti u SAD-u ostala nepromijenjena na 5,5 posto, najnižoj razini u šest i pol godina, te da je satnica blago porasla. Stoga očekujemo da dolar ovoga tjedna više neće slabiti”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management. Na tržištu nafte uslijedila je, pak, blaga korekcija cijena. Nakon što je jučer skočila za 6 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 51,75 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, oslabila 0,9 posto, na 57,60 dolara, nakon što je jučer skočila 5,7 posto.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, na 1.596 bodova. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,8 i 1,1 posto. Prvog radnog dana nakon uskrsnih blagdana europske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, zahvaljujući nadi da će Fed odgoditi odluku o povećanju kamata jer se rast američkog gospodarstva usporava. Na to su, među ostalim, upozorili u petak objavljeni podaci da je u SAD-u u ožujku broj novih radnih mjesta porastao za samo 126.000, upola manje nego mjesec dana prije i najmanje od kraja 2013. godine. “Ulagače je brinulo kako će Wall Street reagirati na slabe podatke s tržišta rada. No, odahnuli su jer su očito američki ulagači zaključili da će slabost gospodarstva navesti Fed na odgodu povećanja kamata”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities. Pozitivno na tržište utječu i vijesti o preuzimanjima. Jutros je američki FedEx objavio kako je za nizozemsku poštansku tvrtku TNT Express ponudio 4,4 milijarde eura, što je 33 posto više od cijene dionice te kompanije u petak. Cijena dionice TNT-a skočila je 31 posto, a na vrijednosti su dobile i dionice drugih kompanija iz tog sektora. Na rast akvizicijskih aktivnosti, koje uvijek pozitivno utječu na tržišta kapitala, ukazuje i ponuda francuskog medijskog diva Vivendia za kupnju Orangeove video web stranice Dailymotion. (Agencije)

You may also like