Tržišni prihodi Alibabe snažno skočili

 Kineski internetski maloprodajni div Alibaba izvijestio je u četvrtak o snažnom skoku tromjesečnih prihoda zahvaljujući dobrim rezultatima temeljnog poslovanja internetske trgovine dok mu je dobit srezao jednokratni trošak.
U tromjesečnom razdoblju do kraja lipnja prihodi tvrtke sa sjedištem u Hangzhouu poskočili su 61 posto, na 80,92 milijarde juana.

Neto dobit smanjena je pak 41 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potonuvši na 8,69 milijardi juana (1,26 milijardi dolara). Kada se isključi naknada zaposlenicima tvrtke za plaćanja Ant Financial, uvećana je 33 posto.

Iz tromjesečja u tromjesečje Alibaba zadivljuje ulagače skokovitim rastom prihoda potaknutim snažnim jačanjem potražnje kineskih potrošača za kupovinom na Internetu, napominje AFP. U posljednje vrijeme zabrinule su ih ipak naznake usporavanja kineskog gospodarstva, uključujući i promet u maloprodaji, i potencijalni utjecaj trgovinskog rata s SAD-om.

Sudeći po skoku prihoda, ti čimbenici nisu utjecali na poslovne rezultate Alibabe u razdoblju od travnja do lipnja. “Iza Alibabe je još jedno izvrsno tromjesečje, sa znatnim povećanjem broja korisnika i još snažnijim angažmanom širom našeg rastućeg ekosustava”, istaknuo je u priopćenju povodom objave poslovnih rezultata izvršni direktor Daniel Zhang.

Alibabine platforme Taobao i Tmall dominiraju su internetskom trgovinom u Kini, ali je tvrtka naveliko ulagala i u nove inicijative kako bi proširila svoj „ekosustav“, uključujući maloprodaju u fizičkim trgovinama, usluge računarstva u oblaku, digitalne medije, prodaju prehrambenih proizvoda, dostavu hrane i oglašavanje.

You may also like