Tržišna euforija zamagljuje ozbiljna upozorenja

Analitičari

Unatoč skepsi analitičara oko trajanja najnovijeg uzleta, sve je veći broj onih koji se klade na povećanje cijene s obzirom da lista kompanija koje prihvaćaju Bitcoin raste. Kriptovaluta Bitcoin probila je u utorak granicu od 64.000 američkih dolara na valu optimizma ulagača uoči izlaska na burzu Coinbase Global Inc.-a ovog tjedna.

Vrijednost Bitcoina porasla je 1,6 posto, dosegnuvši u jednom trenutku 64.207 dolara, a rast cijene sa sobom je povukao i dionice vezane s tom kriptovalutom, poput Riot Blockchaina i Marathon Digital Holdingsa tijekom trgovanja u SAD-u, prenosi Bloomberg.

Unatoč skepsi analitičara oko trajanja najnovijeg uzleta, sve je veći broj onih koji se klade na povećanje cijene s obzirom da lista kompanija koje prihvaćaju Bitcoin raste.

U tom svjetlu sve snažnijeg prihvaćanja kriptovaluta na Wall Streetu iščitava se i jučerašnje uvrštenje Coinbasea na Nasdaq s valuacijom od približni 100 milijardi dolara. Debi Coinbasea “označit će prvo sjecište tradicionalne financijske avenije i alternativnog kripto puta”, istaknuo je Ipek Ozkardeskaya, stariji analitičar u Swissquoteu.

“Kao takav, uspješni dodatak Nasdaqu trebao bi djelovati kao poticaj kriptovalutama od strane tradicionalnih investitora”. Grupacije Goldman Sachs i Morgan Stanley već su objavile planove da svojim klijentima ponude pristup kripto investicijama.

Proizvođač električnih automobila Tesla ranije ove godine objavio je investiciju od 1,5 milijardi dolara u Bitcoin, a odnedavno tu kriptovalutu prihvaća kao platežno sredstvo za električne automobile.

S druge strane, kroz tržišnu euforiju se slabije probijaju upozorenja da su digitalne valute umjetno napuhane zahvaljujući milijardama teškim programima poticaja koji su se odavno prelili u rast dioničkih tržišta. Regulatori diljem svijeta, upravo iz tog razloga, pojjačavaju nadzore i upozoravaju na upitnu korisnost u smislu valute.

Članica izvršnog vijeća Europske središnje banke Isabel Schnabel ovog mjeseca u intervjuu Der Spiegelu nazvala je Bitcoin “špekulativnom imovinom bez ikakve prepoznatljive fundamentalne vrijednosti”.

Rast Bitcoina od 120 posto ove godine donio je vjetar u leđa i ostalim digitalnim valutama, a velika su očekivanja od ovotjednog Coinbaseovog izlaska na burzu. Mnogi analitičari očekuju nastavak uzlaznog trenda, dodaje Bloomberg.

“Najmanja volatilnost u 30 dana od listopada govori nam da se Bitcoin sprema napustiti svoj “kavez” i nastaviti svojim putem na bikovskom tržištu do iduće razine od 10.000 dolara”, smatra strateg za sirovine Bloomberg Intelligencea Mike McGlone. “Slično Teslinoj aokaciji imovine u Bitcoin, IPO Coinbasea mogao bi biti jedan od miljokaza na njhovoj sve dužoj listi u 2021. Godini”, zaključio je McGlone.

No, Nigel Green, direktor i osnivač deVere Groupa upozorava: “Budući da će izravnim listiranjem (Coinbase, op.a.) doseći širu investicijsku bazu nego uobičajeni “kripto evenđelisti”, ulagači moraju očekivati puno stroži nadzor države”.

Dosegne li Coinbase progniziranih od 100 milijardi dolara kao što se očekuje, njegova bi vrijednost premašila onu Njujorške burze i Nasdaqa zajedno, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments