Trumpove trgovinske prijetnje nagrizle njemačku industriju

Njemačke industrijske narudžbe u srpnju su smanjene ponajprije zbog slabe inozemne potražnje, pokazali su u četvrtak podaci državnog statističkog ureda, nadovezujući se na naznake da američke protekcionističke mjere uzimaju danak i u industriji najvećeg europskog gospodarstva.
Ugovori o narudžbama robe proizvedene u Njemačkoj zaprimljeni u srpnju pokazuju pad za daljnjih 0,9 posto, nakon revidiranog snažnog pada u mjesecu ranije od 3,9 posto, pokazali su Destatisovi podaci.

Strane narudžbe njemačkoj industriji pale su u srpnju 3,4 posto, ponajprije pogođene padom potražnje klijenata izvan eurozone. Domaće narudžbe porasle su pak za 2,4 posto.Prema kategorijama proizvoda, najlošije je stanje kod narudžbi kapitalnih dobara, koje su smanjene 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Smanjena je i potražnja za potrošačkim dobrima, za blagih 0,5 posto, dok je za intermedijarnim robama uvećana za 1,5 posto.

U ministarstvu gospodarstva među glavnim razlozima pada narudžbi u šest od posljednjih sedam mjeseci ističu neizvjesnost povezanu s trgovinskim sukobima. “Priljev narudžbi u proizvodnom sektoru zamjetno je usporio od početka godine nakon vrlo dinamične druge polovine 2017. godine”, ističu u ministarstvu.

“Vjerojatno je u tome određenu ulogu odigrala neizvjesnost širom svijeta povezana s trgovinskim sukobima”, napominju. Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je trgovinske sporove s Kinom, Europom i mnogim drugim regijama nametanjem visokih carina na široku paletu proizvoda kako bi zaštitio američka radna mjesta od, kako ih naziva, nepoštenih trgovinskih praksi.

Snažno gospodarstvo amortizira vanjske šokove

U uglednom njemačkom institutu za ekonomska istraživanja Ifo-a odvojeno su pak procijenili da će se njemački gospodarski uzlet nastaviti budući da snažno domaće gospodarstvo amortizira šokove iz inozemstva. “Trenutno svjedočimo snažnom gospodarskom rastu u Njemačkoj”, konstatira ekonomist Ifo-a Timo Wollmershaeuser. “Ove i iduće godine najvećim će ga dijelom podupirati osobna potrošnja, potpomognuta pojačanim zapošljavanjem i snažnim rastom plaća”, dodao je Wollmershaeuser.

Institut Ifo podigao je procjene rasta gospodarstva u 2018. godini za 0,1 postotni bod, na 1,9 posto, obrazlažući izmjenu boljim od očekivanih rezultatima u prvoj polovini godine. Istu stopu rasta očekuju i za 2019. godinu, koja bi u 2020. trebala kliznuti na 1,7 posto.

You may also like

0 comments