Trumpova retorika ne pomaže trgovinskim pregovorima

Ako Sjedinjene Države uvedu carine na automobile iz Europske unije, morat ćemo odgovoriti, upozorila je u utorak europska povjerenica za trgovinu, dodajući da neke izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa ne pomažu pregovorima.
Europska unija pokušava izbjeći carinski rat sa Sjedinjenim Državama i povjerenica Cecilia Malmstroem naglašava da su pregovori s Washingtonom tek započeli, fokusirajući se u aktualnoj fazi na pitanja poput suradnje na propisima.

Na pitanje novinara Deutschlandfunka kako komentira Trumpovu izjavu da EU iskorištava SAD, Malmstroem je odgovorila: “Upravo smo počeli razgovarati o tome kakav bi trgovinski sporazum bio od najveće koristi za obje strane. Takva retorika sasvim sigurno ne pomaže”. “Ako Sjedinjene Države uvedu 25-postotne carine na automobile iz EU-a, ne možemo samo sjediti prekriženih ruku, moramo reagirati. Nadam se da se to neće dogoditi”, dodala je, ne želeći precizirati rok za zaključenje pregovora.

Američki predsjednik pristao je u srpnju odgoditi uvođenje 25-postotnih carina na uvoz automobila iz EU-a do završetka razgovora s Bruxellesom o uklanjanju prepreka trgovini, uključujući carine na industrijsku robu.

You may also like

0 comments