Trumpov intervju Reutersu zabrinuo investitore

Najvažniji indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli na krilima optimizma investitora u vezi skorašnjih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine, no u zadnjim minutama trgovanja izbrisali su veći dio dobitaka nakon oštre kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun Fedova podizanja kamatnih stopa te kineskog i europskog manipuliranja valutom.
Add content here
Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s dobitkom od 89,37 bodova ili 0,35 posto, na 25.758 bodova, S&P 500 indeks 0,24 posto, na 2.857 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,06 posto, na 7.821 bod.

U zadnjih 10 minuta trgovanja burzovni indeksi su krenuli nizbrdo, po objavi Trumpova intervjua agenciji Reuters, u kojem je između ostalog izjavio kako „nije oduševljen” s predsjednikom Feda Jeromeom zbog podizanja kamatnih stopa te ustvrdio da američka središnja banka treba više činiti kako bi potaknula gospodarstvo.

Usred globalnih trgovinskih napetosti, Trump je u tom intervjuu također optužio Kinu i Europu da manipuliraju svojim valutama.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje nastavak mirnog trgovanja, jer i dalje nema važnijih vijesti iz poslovnog sektora, a traje i sezona godišnjih odmora, dok će u fokusu investitora i dalje biti vijesti oko situacije u domaćim brodogradilištima.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex je porastao u ponedjeljak blagih 0,24 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 za 0,25 posto, na 1.064 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna, što je 1,6 milijuna kuna manje nego u petak. Najveći promet ostvaren je redovnom dionicom Adris grupe, 1,47 milijuna kuna, a cijena joj je ostala na 488 kuna. Slijedi dionica Arena Hospitality Groupe, s 540,4 tisuće kuna, a cijena joj je pala 0,26 posto, na 384 kune.

Znatniji promet ostvaren je dionicom Maistre, 187,9 tisuća kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 300 kuna. Kod likividnijih izdanja, najviše je proasla cijena dionice Kaša, za 2,99 posto, na 414 kuna. istodobno, najviše je pala cijena dionice Končar D&ST, za 4,46 posto, na 1.930 kuna. U fokusu investitora i dalje će biti situacija u brodogradilištu Uljanik.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Uprave Uljanika i lokalne zajednice da još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika. Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. Ako danas, kada završava proces mirenja, ne budu isplaćene plaće za srpanj, u srijedu ujutro u 7 sati kreće opći štrajk u pulskom Uljaniku, najavili su sindikati.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je jučer u Barbanu kako Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije. Po njegovim riječima, u ovom trenutku su ministarstva gospodarstva i financija intenzivno uključeni u taj dijalog i vidjet će se hoće li biti moguće dati određena financijska sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta, te svih kompanija u njegovu sastavu. Pojedini mediji, pak, danas pišu kako bi potreban novac tom brodogradilištu mogao biti pozajmljen i preko CERP-a.

Trump: “Nisam oduševljen”

Američki predsjednici proteklih desetljeća rijetko su kritizirali Fed jer se njegova nezavisnost smatra bitnom za ekonomsku stabilnost. Trump se odmaknuo od te prakse, poručivši da se neće libiti i ubuduće kritizirati ako Fed nastavi dizati kamatne stope. Trump je još u srpnju prestrašio investitore kada je kritizirao Fed zbog zaoštravanja monetarne politike. U ponedjeljak je rekao da bi Fed trebao biti popustljiviji oko kamatnih stopa. „Nisam oduševljen s njegovim podizanjem kamatnih stopa, ne. Nisam oduševljen”, kazao je Trump referirajući se na Powella. Trump je lani nominirao Powella na mjesto predsjednika Feda, koji je na toj poziciji zamijenio Janet Yellen.

Kazao je i da ostale zemlje uživaju koristi od poteza njihovih središnjih banaka tijekom tvrdih pregovora o trgovini, dok SAD ne dobiva potporu od Feda. „Pregovaramo vrlo moćno i snažno s ostalim nacijama. Izvojevat ćemo pobjedu. No, tijekom tog vremena trebao bih dobiti pomoć od Feda. Ostale zemlje popuštaju (monetarnu politiku)”, ustvrdio je Trump.

Fed je ove godine već u dva navrata podignuo kamatne stope, a očekuje se da će to učiniti i idući mjesec, budući je u srpnju inflacija ojačala na 2,9 posto, najvišu razinu u zadnjih 6 godina, dok je stopa nezaposlenosti svega 3,9 posto, najniža u zadnjih otprilike 20 godina.

Nakon što je napustio svoju politiku držanja kamatnih stopa na povijesno niskim razinama, šest godina nakon globalne financijske krize 2008., Fed je postupno krajem 2015. počeo zaoštravati svoju monetarnu politiku.

Trump je u intervjuu ustvrdio i da Kina manipulira tečajem juana kako bi nadoknadila efekt uvođenja američkih carina na svoj izvoz. „Mislim da Kina manipulira tečajem svoje valute, apsolutno. I mislim da se i tečajem eura također manipulira”, ustvrdio je Trump.

Kako je pojasnio, time Kina i EU „nadoknađuju činjenicu da sada plaćaju stotine milijuna dolara, a u nekim slučajevima i milijarde dolara, u američku državnu riznicu. I tako se oni prilagođavaju a ja ne. A ja ću i opet pobijediti”, rekao je Trump.

Tečaj dolara ojačao je od početka godine 5,35 posto prema juanu, nadonadivši dio gubitaka prema kineskoj valuti zabilježenih u 2017. Tečaj eura, pak, od početka godine pojeftinio je 4,3 posto prema dolaru, pritisnut sporim tempom rasta EU gospodarstava kao i trgovinskim tenzijama između SAD-a i EU-a. Trump je odredio kao svoj prioritet smanjivanje američkog trgovinskog deficita, a kombinacija rasta kamatnih stopa i jačanja tečaja dolara predstavlja rizik po rast izvoza.

Iz Feda su odbili komentirati najnovije Trumpove ocjene. Prošlog mjeseca Powell je kazao u jednom intervjuu da Fed ima dugu tradiciju nezavisnosti od politike. „Obavljat ćemo naš posao na način koji je strogo nepolitički, bez uzimanja u razmatranje političkih pitanja, te provoditi mandat koji nam je dao Kongres”, izjavio je tada Powell.

Američke dionice nakon takvih izjava počele su gubiti na cijeni, no ipak su uspjele zadržati dio dobitaka, zahvaljujući nadi investitora da će ovotjedni sastanak kineske i američke delegacije o trgovinskim problemima polučiti neke rezultate. Najviše su na dobitku bile dionice energetskog i industrijskog sektora, koje su poskupjele u prosjeku za 0,7 odnosno za 0,6 posto.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su također ostvarili dobitke – londonski Ftse porastao je 0,43 posto, na 7.591 bod, frankfurtski DAX za 1 posto na 12.331 bod, a pariški CAC za 0,65 posto, na 5.379 bodova.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je naglasio kako neće biti ustupaka Turskoj kako bi se oslobodio pritvoreni američki pastor, te je rekao kako nije zabrinut da će osvetničke carine Ankari imati negativan utjecaj na europsku ekonomiju.

Trump je u razgovoru za Reuters u Ovalnom uredu rekao kako je smatrao da ima dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kad je pomogao uvjeriti Izrael da pusti pritvorenu tursku državljanku i da je mislio da će Erdogan tada osloboditi pastora Andrewa Brunsona. “Mislim da je veoma tužno što Turska radi. Mislim da rade groznu pogrešku. Neće biti ustupaka”, upozorio je Trump.

Američki predsjednik je uveo carine na uvoz turskog čelika i aluminija u odgovoru na Erdoganovu odluku da ne oslobodi Brunsona, zbog čega je nastala zabrinutost da će se posljedice osjetiti i u Europi. “Nisam nimalo zabrinut. Nisam zabrinut. To je ispravna stvar za učiniti”, odgovorio je Trump na pitanje o prelijevanju turske krize na ostala gospodarstva.

Trump i Erdogan su se susreli sredinom srpnja na summitu NATO saveza u Bruxellesu. Tada su raspravljali o Brunsonovom slučaju i što može biti učinjeno kako bi se on oslobodio, otkrio je ranije jedan dužnosnik Bijele kuće.

Turska je od SAD-a tražila da uvjeri Izrael da oslobodi tursku ženu koja je bila zatvorena u Izraelu. U zamjenu za to Turska je trebala pustiti Brunsona i druge Amerikance koji su pritvoreni u Turskoj.

Trump je istaknuo kako je on ispunio svoj dio dogovora. “Oslobodio sam mu tu osobu. Očekujem da pusti tog nevinog i divnog čovjeka, velikog kršćanina i oca iz Turske”.

Izrael je potvrdio da je Trump zatražio puštanje Ebru Ozkan te ju je deportirao 15. srpnja. Ankara odbacuje da je ikad bilo dogovora o protuusluzi puštanja Brunsona. Trump je u razgovoru u Bijeloj kući dodao kako voli Tursku i turski narod. “Kao što znate, dosad sam imao jako dobar odnos s predsjednikom. Super smo se slagali. No to ne može biti jednosmjerna ulica. Više nema jednosmjerne ulice za Sjedinjene Države”.

Američki predsjednik je ranije ovog mjeseca rekao kako je voljan susresti se s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem ako će Iranci htjeti raspravljati oko spora vezanog za nuklearni program. Iranci su to odbacili, uključujući i vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khamneija.

You may also like