Trump zajamčio veću vojnu pomoć Iraku

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je nakon razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim savjetnicima da mu je zajamčena veća pomoć SAD-a u borbi protiv Islamske države (IS), ali je upozorio da vojska možda neće biti dovoljna.

Abadi je izjavu dao nakon prvog susreta u Bijeloj kući s Trumpom koji je na dužnost stupio 20. siječnja obećavši novu strategiju u borbi protiv militantne skupine koja je 2014. zauzela velike dijelove Iraka i Sirije. Još i prije nego što je Trump preuzeo dužnost, iračke su snage uspjele vratiti niz velikih gradova, smanjiti financiranje IS-a i značajno suzbiti dotok stranih boraca, uz potporu zračnih napada koalicije pod američkim vodstvom i vojnih savjetnika.

Abadi je rekao kako se čini da Trump pokazuje veći entuzijazam za borbu protiv islamskih ekstremista od onoga u vrijeme administracije Baracka Obame. “Mislim da su spremni više učiniti u borbi protiv terorizma i snažnije se uključiti”, rekao je Abadi na forumu u Washingtonu nekolio sati nakon sastanka s Trumpom dodavši da mu je rečeno da se “potpora SAD-a neće samo nastaviti nego će se i ubrzati”. “Ali, naravno, moramo biti oprezni”, rekao je Abadi. “Ne govorimo o vojnom sukobu kao takvom. Jedno je poslati vojnike, a boriti se protiv terorizma nešto posve drugo.”

Abadi, koji predvodi većinski šiitsku vladu u Bagdadu, rekao je da će za postizanje trajnoga mira ključno biti pridobiti lokalno stanovništvo u većinski sunitskom Mosulu. Pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži veću financijsku potporu. “Rado bismo vidjeli još sredstava kojima možemo brzo vratiti prosperitet i stabilizaciju na ta područja”, rekao je Abadi.

Abadi je govorio u trenutku dok su iračke snage napredovale u oslobađanju Mosula, drugoga po veličini iračkoga grada, od IS-a. Trump je Abadiju na sastanku rekao kako zna da njegove snage vode tešku borbu. “To nije lako”, rekao je Trump. “To je jako teško. Vaši se vojnici silovito bore. Znam da Mosul napreduje… Nešto ćemo smisliti. Naš glavni cilj je riješiti se ISIS-a. Riješit ćemo se ISIS-a. To će se dogoditi. To se sada događa”, rekao je Trump.

Na pitanje je li vidio plan Trumpove administacije za nanošenje poraza IS-u, Abadi je rekao: “Nisam vidio cijeli plan. Znam da plan postoji. Nisam ga vidio.” Abadi ovaj tjedan boravi u Washingtonu uoči sastanka svjetskih vođa koalicije koja se bori protiv Islamske države.

You may also like

0 comments