Trump za Washington Post otkrio svoj vanjskopolitički tim

Najizgledniji kandidat republikanske stranke za američkog predsjednika Donald Trump otkrio je u ponedjeljak imena dijela svojih savjetnika za vanjsku politiku, nakon višetjednog otezanja.

Sve do ovog razgovora za The Washington Post milijarder, kako je sam priznao, nije imao diplomatskih savjetnika, što ga nije sprječavalo da dade više izjava o vanjskoj politici koju bi vodio bude li izabran za predsjednika. Kako prenosi WP, koji ocjenjuje da Trump “nije intervencionist”, poslovni čovjek se okružio petoricom stručnjaka na čelu s republikanskim senatorom Alabame, Jeffom Sessionsom, čije je ime Trump već spominjao.

Uz njega, u savjetodavnom timu je i “Walid Phares, stručnjak za borbu s terorizmom i savjetnik u Zastupničkom domu”. Trump će se oslanjati i na “Cartera Pagea i Georgea Papadopoulosa, sjajnog momka, konzultanta za energetiku i naftu”, na “poštovanog Joea Schmitza, bivšeg glavnog inspektora u ministarstvu obrane” te na “generala Keitha Kellogga”, umirovljenog časnika za kojeg se pročulo u prvim mjesecima američke okupacije Iraka 2003.

Washington Post ih sve svrstava među konzervativce. Trump je izjavio da bi podigao zid na granici s Meksikom, za koji bi ta zemlja osigurala i novac, kako bi zaustavio ilegalno useljavanje. Ako 20. siječnja uđe u Bijelu kuću, protjerao bi 11 milijuna ilegalnih useljenika. Nekretninski magnat je ustvrdio da “islam mrzi” Ameriku i želi zabraniti muslimanima iz inozemstva da uđu u nju. Usto obećava da će objaviti trgovinski rat Kini, Japanu i Meksiku te da će se približiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

You may also like

0 comments