Trump: Xi je moćni predstavnik kineskog naroda

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak u Xiju Jinpingu “moćnog predstavnika” kineskog naroda, na završetku svog prvog posjeta Kini, zemlji koju je oštro kritizirao u svojoj izbornoj kampanji.
“Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje”, izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.

Kineski predsjednik “moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda”, nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

Trump je tijekom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je “ukrala” milijune radnih mjesta u SAD-u.

No, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu ogroman američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijarde dolara prigodom njegova posjeta.

Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

No, tijekom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump neće se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Vijetnamu, objavila je u petak Bijela kuća.

Dvojica čelnika čiji kontakti se pomno prate zbog istrage o ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore razgovarali su prvi put u srpnju u Njemačkoj.

“Nikakav susret nije bio potvrđen i do njega neće doći zbog problema s terminima s obje strane”, kazala je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

Istaknula je, međutim, kako je moguće da će se dvojica čelnika susresti u okviru summita Azija-Pacifik (APEC) na kojem će obojica sudjelovati.

“Bit će na istom mjestu. Hoće li se susresti u nekom trenutku i pozdraviti? Sasvim je moguće pa čak i vjerojatno”, kazala je ona novinarima koji su putovali s predsjednikom u Air Force One.

 

You may also like

0 comments